Baj-e, hogy baj lesz?

Azon gondolkodtam, miközben befejeztünk tegnap egy 3 napos csapatépítő tréninget, hogy vajon mit adtunk most mi itt a gyerekeknek. Pedagógia másképp, élménypedagógia, közösségépítés, szociális kompetenciák fejlesztése. Ezért mentünk.

Nem volt könnyű, az első 45 perces foglalkozás után, azt éreztem, hogy nekem a saját iskolámban egy kicsit egyszerűbb, de ettől volt kellőképpen nagy kihívás. Valami hihetetlen beszédkényszer vezérelte őket, folyamatosan, de tényleg folyamatosan beszéltek. Meg is lepődtek, amikor az egyik gyakorlatban azt kapták feladatul, hogy csendben kell lenni, s ha valaki megszólal, újra kezdik a feladatot. Volt sírás, megsértődés, duzzogás, kiabálás, s ezek aztán másik sorrendben. DE ezek a gyerekek 25 percig dolgoztak fel utána egy feladatot, ezek a gyerekek olyan korrekt visszajelzéseket adtak egymás viselkedésére, hogy sok-sok munkahelyen, párkapcsolatban kellene mutogatni példaként. Na de ezt nem tőlünk tanulták, nem mi tapasztaltattuk meg velük. Azt hiszem, amit mi ebben a 3 napban adtunk, minden idegszálunkkal azon voltunk, hogy adjunk, az az, hogy szükség van egészséges önkontrollra.

Gyerekeinket meg kell tanítanunk önkontrollra, hogy tudják önmagukat kordában tartani, tudjanak úgy viselkedni, hogy az ne zavarjon másokat, tudjanak erőszak, agresszivitás nélkül viselkedni, tudjanak feszültség levezető technikákat, azon kívül, hogy odavágják a másikhoz a plüssállatot.

Sokszor hallom azt tanító néniktől, hogy „Ki se merem tenni a lábam, mert akkor rögtön baj lesz!”. Azt kérdezem én, hogy „Baj-e, hogy baj lesz?”. Baj-e, hogy utána beszélünk arról, ami történt, baj-e, hogy önmaga volt saját maga ura, baj-e, hogy volt saját tetteinek következménye, baj-e, hogy saját döntéseket kell hoznia. Szerintem nem. Szerintem meg kell tanulni, hogy milyen helyzetekben hogyan kell viselkedni, kell felelősséget vállalni a saját tetteiért és tudni, hogy mit miért lehet, illetve nem lehet. De mindezeket ne csak akkor tudja, amikor az anyukája, a tanítója vele van, akkor is tudja, amikor egy gyerekcsoporttal van önállóan.

Szerintem a tanító és a szülő elsődleges feladata is az, hogy keretet biztosítson, amiben a gyermek jól és biztonságban érzi magát. Az, hogy a tág kereteken belül mi történik, az már a gyerek felelőssége, vállalva azzal a saját viselkedésének következményét. Nem kell nekünk megmondani minden lépést, minden mozdulatot, minden reakciót (a kedvencem, amikor azt s megmondjuk a gyereknek, hogy hogyan érezzen); de ezeknek a kereteknek meg kell lennie, s ezt határozottan kell képviselnem nekem, mint felnőttnek, vagy nekem, mint csoportvezetőnek. Ha ezek nincsenek, a gyerek nem érzi biztonságban magát, ha nem érzi biztonságban magát, kereteket alkot, állít fel, mellyel megteremteni magának a biztonságot, de abból a rendszerből minket már teljesen kizár. Nem leszünk részese ennek, hanem egy mellékszereplő, aki onnantól nem tud befolyásolni viselkedési, tanulási folyamatokat. Nagyon nehezen tudsz kezdeményezni bármit, mert ők határozzák meg, hogy mikor mi történik, aztán ha lesz kedvük, akkor lesz kedvük, ha nem, akkor nem.

A másik szerintem elengedhetetlen az önkontroll kialakulásához, hogy visszajelzéseket kapjon. Arról, hogy sikerült-e a kereteket betartani, s azon belül az a viselkedés, ami történt, az elfogadható-e mások számára. Még jobb, ha mindezt a gyerekek teszik egymás felé, hogy számukra elfogadható volt-e ahogy a másik működött ebben a helyzetben.

Tudom, tudom, hogy ez rengeteg idő, de mégis elengedhetetlen. S ahogy belegondolok ebben a három napban, ezt próbáltuk adni a gyerekeknek. Az első nap kaptak egy tág értékkeretet (5 ujjas szerződés, erről egy későbbi posztban még írok), majd ebben a keretben kaptak feladatot, s aztán visszajelzéseket adtak egymásnak, s bizonyos esetekben visszajelzéseket kaptak tőlünk arra vonatkozólag, hogy hogyan ment a keretek betartása. Hogy mit tanultak? – majd hétfőn reggel kiderül, amikor újra kezdődik a tanítás….

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: