Velem, na, Velem mindig történik valami…

A héten, pontosabban kedden részt vettem egy alakuló szakmai műhely első foglalkozásán. Itt trénerként dolgoztam. Nagy örömmel, mert talán ez volt az első olyan alkalom, amikor egy Kalandok és Álmok Szakmai Műhely által megtartott képzés után, létrehoznak egy csoportot, akik folytatni akarják azt, amit 2 hónapja elkezdtünk.

Ennek kapcsán eszembe jutott, hogy mennyit beszélek én a játékról, meg a játszásról, meg a játszatásról, s az utóbbi napokban megvásárolt Fedőnevek társasjátékot még ki sem próbáltam (persze azonnal kibontottam, kipattogtattam a kártyákat és vissza is csomagoltam, de azt hiszem még ez nem a kipróbálás, vagy igen?), itt van velem most is a tantestületi képzésen, majd megírom sikerült-e kipróbálni.

Szóval így ebből az egészből odajutottam, hogy mi lenne, ha a szombati rovatom (milyen fellengzősen hangzik le is írom még egyszer); a szombati rovatom, az lenne, hogy leírom egy-egy kedvenc játékomat. De ma bónusz nap van és kettőt írok, mert nem tudom eldönteni, melyik legyen.

Legyen 51 vagy tollkikapós

Könnyed vidám, esti játék, kicsik, nagyok játszhatják együtt. Óvódások húzhatnak vonalkákat, rajzolhatnak pöttyöket a számok helyet.  Számos kocka helyett, lehet színkocka, nagyobbak természetesen gyakorolhatnak szorzótáblát vagy tanulhatják a prímszámokat. De lehet nyugodtan játszani, csak úgy, mert jó.

Játék célja: munkatempó-, figyelemfejlesztése, számképek felismerése

Eszközök: 2 dobókocka, 1 toll, minden résztvevőnek egy darab papír

Előkészítés: A játékosok körben ülnek, mindenki előtt van egy darab papír, középen a toll és a dobókockák.

A játék menete: Mindenki egymás után dob a dobókockával, aki 6 –t dob, az fogja a középen lévő tollat és elkezdi írni a számokat a papírjára, szépen sorban, 1-től kezdve. A többiek ezalatt tovább dobnak a dobókockákkal. Aki dob egy 6-t, az fogja, kikapja a másik kezéből a tollat és elkezdi a saját papírjára írni a számokat, 1-től kezdve. Természetesen a többiek dobnak a kockákkal tovább, s ha megint dobott valaki 6-t, akkor ír. Az nyeri meg a játékot, aki eljut 51-ig.

Szabályok:

  1. Ha valaki két 6-t dob egyszerre, akkor kettesével írhatja a számokat tovább.
  2. Ha másodszor is hozzájut a toll, folytatja a számsort ott, ahol abbahagyta.

img_8391

Világon egyedül velem történt meg….

Valamelyik nap elmesélte az egyik kolléganőm, hogy az orvosi rendelőben, annyira beszélgetett egy másik kolléganőmmel, hogy amikor behívták anyukáját, akkor egy másik nénit fogott karon és kezdtek elindulni az ajtó felé. Ez persze rengeteg történetet hozott elő, mert velem mindig történik valami. Valami, ami nem szokványos, gyakran egy figyelmetlenségből adódó nüansznyi kis történet, ami a barátaimnak a következő hónapokra a heccelődés tárgya lesz. Heherésztem, röhögtem ezeken, majd este otthon kimentem a gangra, álldogáltam, meglocsoltam a virágokat, majd egy hirtelen mozdulattal, a szomszédhoz mentem be véletlenül. (szerintem ők is heherésztek másnap). Ezért, s mert a történetek fontosak (mondta ezt Jakupcsek Gabi a könyvbemutatóján, s képzeljétek megismert), és mert imádom ez legyen ma a második.

Játék célja: ismerkedés, feszültségoldás, kapcsolatteremtés

Eszközök: post it, toll, papír

Játék menete:

A játékosok írnak egy történetet, amiről azt gondolják, hogy a világon egyedül velük történt meg. Ezt a történetet nem mondják el senkinek, csak odaadják a játékvezetőnek.

A játékvezető felolvassa a történeteket, mindegyikből egy-egy szót kiemelve, amit a játékosok leírnak egy lapra. PL.: A világon velem egyedül történt meg, hogy  miután kint ácsorogtam a gangon a szomszédhoz mentem be. A kiemelt szó: a szomszéd. Erről a szóról fogja beazonosítani a történetet mindenki.

A játék harmadik részében a játékosoknak az a feladata, hogy megkeressék a történetek gazdáját.   Bárkihez odamehetnek, és megkérdezhetik, hogy övé-e az a történet. Ha igen aláírja a szó mellett, ha nem akkor tovább kell menni. Egyszerre egy embertől egyet lehet kérdezni, de bármikor vissza lehet térni hozzá.

A játék végén, ha mindenkinek meg van, vagy ha már elunták, akkor érdemes körbeülni és megosztani a történeteket, úgy igazán.

S szerintem:

A világon egyedül velem történt meg, hogy becsengettem saját magamhoz és vártam, hogy miért nincsenek otthon.

A világon egyedül velem történt meg, hogy kaptam egy tollat magától a norvég hercegtől.

A világon egyedül elem történt meg, hogy egy héten belül három tömegközlekedési jármű robbant le alattam.

A világon egyedül velem történt meg, hogy biciklitúrára indulva elhagytam az összes személyes cuccom (iratok, pénz, tab stb.), egy biztonsági úr látja, hogy leesik a kosár a biciklimről és visszahozza a lakásomra.

A világon velem egyedül velem történt meg, hogy szoknyában, harisnyatartóban kapura mászok, ami beakad a kapuba, s a szoknyácskámmal a nyakamba felakadva állok az akkori iskolámtól 30 méterre és képtelen vagyok elmozdulni.

A kedvencemet nem mesélem el, mert hátha, valamikor valahol találkozunk, s ezt játsszuk. Legyen meglepetés, bár ahogy magam ismerem lesz még történet, mert Velem, na, Velem mindig történik valami.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: