Játék és élménypedagógia 10 percben

Ma van a játékrovat, de mielőtt hozzákezdenék fontos elmesélnem advent kapcsán és hogy velem mindig történik valami… Tegnap már írtam, hogy az idei adventi időszakban történetet fogok olvasni, s már az is meg van milyen könyvből. Persze ezzel is, mint mindennel csúszásban voltam, csütörtökön tudtam megrendelni, kicsit bosszankodtam, kicsit mérgelődtem is, hogy lehetek megint ennyire balfék, hogy hetek óta tudom és addig halogattam, amíg nem lesz meg a gyertyagyújtás mellé az első történet. De tagnap megjött a könyv, amikor végeztem a suliba gyorsan átrohantam a Pólusba, átvettem, megnyugodtam. Kinyitottam, első történet december 1. Miiiiiiii? Hogy december 1., akkor egyrészt ez a mai bosszankodás, elkeseredés, pararohanás teljesen felesleges volt, másrészt persze, hogy tudom, hiszen minden kalendárium 24 ablakos, de nem gondoltam végig. De sebaj, így lehet lesz idő adventi csokikapó naptárat csinálni.

A játékrovatomban ma egy igazi élménypedagógiai, csoportos játékkal foglalkozom, s a játékváltoztatás lehetőségeivel. Az, hogy éppen mire használom, s mi lesz a foglalkozás célja, tőlem, a facilitátortól függ. Amikor a csoport megfigyelésével, esetleg a felém támasztott igényt megfogalmaztam, akkor szükséges azt végiggondolnom, hogy melyik gyakorlattal tudom a célt elérni. Például:

 • Ha az a cél, hogy felelősséget vállaljanak saját tetteikért, akkor érdemes olyan gyakorlatot keresni vagy úgy megváltoztatni azt, hogy akkor van kész a gyakorlat, ha mindenki részt vesz benne, de mindenki a saját részfolyamatáért felelős.
 • Amikor kisebb klikkek vannak az osztályban, akkor olyan gyakorlatot, amelyben együtt kell megcsinálni valamit, átvinni valamit A pontból, B pontba.

Gyakran azonban azzal a leírt játékkal nem tudom azt elérni, amit én szeretnék, de ha picit rövidebb az idő vagy nagyobb a tér…. Kitalálhatunk újat, de bátran hozzányúlhatunk egy-egy játékhoz, nincs az kőbe vésve, egy-egy apró változtatással, szigorítással, azonnal megváltozik a játék célja, mechanizmusa. Erre a felvetésemre gyakran kapom azt a választ, “….de hát én nem vagyok annyira kreatív”. Bátran állíthatom, ezen a területen, én sem. Azonban remekül tudok egy-egy játékon belük változtatni apróságokon. De nem is kell kreatívnak lenni. Nem szükséges mindig újat felfedezni. Használjuk ami van, hiszen annyi mindent leírtak már. Ha csak azokat a játékokat felhasználjuk, amik a könyvekben vannak, akkor 3-4 évig tarthatunk élménypedagógiai foglalkozásokat.

Egy gyakorlaton, egy gyakorlat hatásán már az nagyon sokat változtat, ha időkorlátokat adsz. Minél rövidebb az idő, annál nagyobb a kihívás, ha minél nagyobb a kihívás, annál nagyobb a tanulás lehetősége. DE ha túl rövidre szabod a végrehajtáshoz vagy tervezéshez szükséges időt, az feladásra késztet, „ezt úgy sem lehet megcsinálni”. Akkor is más lesz a feladat, ha térbeli korlátokat adok, különösen nagy változásokat eredményezhet, ha bekötjük a szemüket, fülhallgatót teszünk a fülükre vagy csak annyi, hogy nem szólalhatnak meg. Érdemes végig gondolni, hogy egy-egy általunk ismert, ezerszer játszott gyakorlatot hogyan tudjuk megcsavarni egy kicsit.

img_6710Arra gondoltam, hogy leírok egy gyakorlatot, s aztán azt, hogy milyen módon lehet azt máshogy játszatni.

Számítógép

Cél: problémamegoldás, felelősségvállalás, tervezés, együttműködés, kommunikáció

Ideje: minimum 45 perc feldolgozással együtt

Résztvevők: 15-20 fő (ideálisan)

Eszközök, anyagok: 2 db kötél, 25 A4 lap, amire fel vannak írva a számok 1-25 között

Játéktér: Az egyik kötéllel kijelöljük azt a területet, a számítógépet, ahol a számokat elhelyezzük össze-vissza. Egy másik kötéllel kijelöljük a szoba bejáratát, ahol a számítógép van.

A játék menete:

 • A résztvevőknek az a feladatuk, hogy megérintsék a számokat 1-től 25-ig sorban, egymás után, mindenkinek legalább egy számhoz hozzá kell érnie.
 • A végrehajtás akkor kezdődik, amikor szólnak, hogy készen állnak, addig nyugodtan tervezhetnek, de nem jöhetnek be a védett területre.
 • A végrehajtás akkor indul, amikor az első ember átlépte a „szoba bejáratát” (a kötelet, ami ezt jelzi), ekkor indítom el az órát.
 • Egyszerre a számítógép területére csak egy ember léphet be, ha ketten beléptek, akkor újrakezdik a feladatot.
 • A végrehajtásnak akkor van vége, ha az utolsó ember is elhagyta a „szoba” területét.

Nem annyira bonyolult játék, csak annak tűnik így leírva. S jöjjön az, hogy hogyan lehet ez más:

 • őket foglalkoztató kerettörténetet írok
 • olyan kerettörténetet írok, ami akár az ő munkájukra, életükre is ráhúzható
 • rövidíthetem vagy hosszabbíthatom a tervezési időt
 • meghatározom a végrehajtási időt
 • ők maguk becsülhetik meg a végrehajtás idejét, esetleg állíthatnak ki célt maguknak
 • kisebb vagy nagyobb teret használok
 • megnehezítem térben a kommunikációt
 • végrehajtás során nem beszélhetnek
 • két csapatban dolgoznak, csak a kommunikátorokon keresztül beszélhetnek egymással
 • nem számok vannak a lapokon, hanem kémiai elemek, a rendszámuk alapján kell sorba rendezni és megérinteni
 • több szám van és csak a prímszámokat lehet megérinteni
 • néhány résztvevőnek be van kötve a szeme
 • minden lapot meg kell fordítani
 • növelem a lapok, ezzel a megérintendő felületek számát
 • először mindenkinek meg kell érintenie egyet, csak azután lehet ismételni

S ezek csak az én ötleteim. Bátran nyúlj hozzá! Nyilván jó úgy (tökéletes is a maga módján, arra a csoportra, ami akkor, ott volt), ahogy le van írva. De az a Te csoportod lesz, Te leszel a facilitátor, Te tudod, hogy éppen mire van szükségük, Te tudod, hogy neked és a csoportodnak mi a jó. DE úgy változtass, hogy az igazi kihívás maradjon!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: