Több-e a rossz gyerek, mint régen

Hitrádió. Beszélgetés Schäfer Erikával rólam, az élménypedagógiáról. Előtte, közben sokat beszélgettünk vele és a szerkesztővel is. Volt egy érdekes kérdése, ami, azóta is motoszkál az agyamban. Azt kérdezte tőlem egyikőjük, hogy miért van az, hogy több rossz gyerek van most, mint régen?

Szerintem nincs több. Mert rosszaságokat, diákcsínyeket kevesebbet követnek el, mint bármikor. Biztosan van olyan iskola, ahol sok csínytevés van, de nálunk abból nincs sok (persze április 1-t nem számítjuk; a zárójel, zárójelében, én azt imádom, mert végre kreatívak, s próbálnak kitalálni valamit). Szerintem, ami megnövekedett, a tiszteletlenség felnőttel és a társaikkal szemben és a mérhetetlen unalom/közöny/destruktivitás . Hol van már az, amikor apukám fokhagymát mártott csokiba és bonbonként adta a lányoknak, a fiúk meglesték a lányokat az öltözőben vagy meghajtogatunk sok-sok papírrepülőt és kidobáltuk az ablakon, vagy körberaktuk a magyar tanárt virággal. Ma azzal küzdünk, hogy ne mondja azt, hogy „lesz…”, amikor kérünk tőle valamit, vagy ne hordja el mindennek, a másik anyukáját vagy minket; kimásszon végre a telefonjából vagy csak egy mondatot hajlandó legyen leírni.

Azt hiszem nálam/ nekem a belső indíttatás számít. Szeretem a csínytevőket, akinek izzik a szemében a „rosszaság”. DE ők nem azért csinálnak valamit, mert bántani akarnak, hanem mert jó poén és ott az, abban a helyzetben viccesnek tűnt. Ezeket valószínű én is megcsináltam volna, akkor, amikor én voltam annyi idős, mint ő.

Az viszont nekem sosem jó poén, ha megalázzák egymást, nem tartják tiszteletben a másik cuccait, személyes terét, érzéseit, gondolatait. Amikor kidobják a másik cuccát az ablakon, tönkreteszik a munkáját, vagy lehúzzák a nadrágját, szidják az anyukáját. Amikor bántják a másikat!!!

De ezek a srácok vajon rosszak vagy a környezetük áldozatai?

Mitől rossz egy gyerek? De ugyanakkor felvetem rögtön mellé azt a kérdést is, hogy mitől jó?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: