Táskarendezőtől az ismerkedési játékok vezetéséig…

Barátnős nap, rég volt ilyen. Csak mi ketten. Az én csoda keresztlányom, csoda anyukája unalmas pillanataiban (szerintem csak pihentető ujjgyakorlatként) megalkotta a PIKK PAKK táskarendezőket. Tegnap debütált, meg én is értékesítőként. Csoda keresztlányra apukája vigyázott, először egész nap. Túlélték mindketten, láttam.

Közben másik csoda keresztgyereket ( a 16 éves, 190+-os) pedig behívták a korosztályos kézilabda válogatottba. Csak úgy dagad a mellem a büszkeségtől. Ma felhívom, gratulálni.

img_7585

S az események közben, az is eszembe jutott, hogy múlt héten elmaradt a játékrovat. Most bepótolom. Még a pénteki Aranyanyu Klub-ra készültem ezzel, így azt gondoltam ennek a helye van itt most. Mivel egy új tagokkal bővülő csoport volt ez pénteken, s hát azt is tudjuk, hogy minden csoport új csoport lesz, ha új ember lép be, s a folyamatok elkezdődnek elölről, ezért egy ismerkedési játékot választottam. Olyan játékot, amelyben egyrészt kapcsolatot teremthetnek az új tagokkal, másrészt kapnak esélyt az ismerkedésre, a közös beszélgetési alapok megtalálására.

Ha egy csoport új vagy új belépője van a facilitátor dolga a bizalmi légkör megteremtése. Merjenek belekezdeni a játékba, merjenek megszólalni, merjenek rálépni a hosszú útra, amely az ismerkedéshez, csoporttá váláshoz vezet. Ahhoz, hogy ezt meg tudja teremteni, nyitottnak kell lennie, fel kell venni a szemkontaktust, mosolyogni, bemutatkozni.

Elengedhetetlen, hogy ilyenkor a résztvevők biztonságban érezzék magukat, ezért a technikai információk mellett (szünet, mosó stb.) fontos az érzelmi és fizikai biztonság meglapozása.

Nekem ilyesmi a sztenderd dumám:

„ Mindenki a saját maga orvosa, doktora, pontosan tudja, hogy mi az, ami neki még belefér, akár fizikailag, akár lelkileg. Szóval passzolni ér, amellett, hogy én arra biztatnálak Benneteket, hogy vegyetek részt aktívan, s keressétek a kihívásokat. Ha mégis passzolna valaki, akkor arra kérem, hogy maradjon aktív személője a csoportnak.”

Amint látható én általában tegeződni szoktam, de ezt a bemutatkozáskor el is szoktam mondani, hogy nem szemtelenségből teszem, hanem azért mert nehéz lenne gyakorlatot vezetni magázódva. S aztán ha kell, visszamagázódom.

Az ismerkedési játékokba általában én is be szoktam állni, mert az, az én kapcsolatteremtésemet is segíti, könnyebb utána nekem is beszélgetni, csoportot vezetni. Íme, a mai játék, vicces, bárki tudja használni, első beszélgetésre mindenképpen alkalmas. Sok interakció; csak párban zajlik a beszélgetés és nem nagy csoport előtt; szabad választás van, azzal beszélget, akivel szeretne, aki neki szimpatikus. Ez mind-mind segíti a résztvevőt, hogy belerázódjon, felkészüljön arra, ami vár rá.

Pénzérmés ismerkedés

Cél: ismerkedési játék

Résztvevők életkora: 10 évtől

Eszköz: legalább a résztvevők számának megfelelő számú pénzérme különféle évszámmal, de az sem baj, ha több van

Játék menete:

Mindeni kap egy pénzérmét, keres magának egy párt. A játék során, a pénzérmén lévő évszámhoz tartozó év eseményeiről kell beszélgetni egy, a résztvevő által választott párral. Amikor elmesélték mi történt velük abban az évben, pénzt cserélnek és keresnek maguknak egy új párt.

Ha esetleg olyan pénzérme van, amikor ő még nem élt, akkor cserélhet vagy mesél valamit a szüleiről esetleg vagy kitalál egy fiktív történetet.

Semmi más nincs mit azt mondanom, „Próbáljátok ki!”

Írta: Kovács Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: