Mobil ide, mobil oda…..

Mobiltelefon. Hétfőn az első óra első 20 percében elvettem egy mobiltelefont az egyik gyerektől. Mert miközben a többiek szépen írták azt, ami a matematika órán elhangzott, addig ő hangosan üvöltve telefonozott. Elvettem, mert mérgemben azt gondoltam ez elég nagy büntetés. Azt a feltételt szabtam, hogy 4 órakor visszakaphatja, ha összegyűjti az aznapi összes pontot. Nem sikerült, nem adtam oda a telefont, tegnap se sikerült. Azt mondtam, csak a nagymama veheti át, mert neki akkor adom csak vissza, ha minden pontot összeszed.

Aztán belegondoltam. Én veszem el azt a forrást, ahol a nagyszülő, aki egyébként estig dolgozik, elérhetné a gyereket. Ez marhaság. Visszaadtam. Azt hiszem az empátiám, aztán a törődés felülírta a lelkemben ezt a döntésem, most is azt gondolom, hogy jogosan. Visszaadtam, persze ejnye-bejnyék közepette, és elmondva, hogy csak azért mert a nagymamája így tudja elérni. Megkönnyebbült.

Aztán délután belefutottam egy „mit csináljak a mobiltelefonokkal” beszélgetésbe. Szerintem ez kb. olyan kérdés, mint a rágó. Ez egy nevelőtestületnek egy napos vitaprogramja tud lenni, s nem jutnak a végére. A következő variációk szoktak megjelenni a mobilszabályozásra vonatkozólag:

 • tiltsuk ki az egész iskolából,
 • vegyük el a kapuban és zárjuk széfbe,
 • összegyűjtjük mindenkitől az óra elején és intőt kap, aki nem adja oda,
 • hagyjuk nála, mert én nem vehetem el az ő tulajdonát.

Azt nem mondom, hogy nem volt olyan pillanat, amikor én is majdnem az elsőre szavaztam. Dühömben, félelmemben vagy tehetetlenségemben, azt már nem tudom. De azt tudom, hogy amikor egy héten belül lopták el harmadik méreg drága telefont (sokszor rendetlenségből), s én kénytelen voltam a rendőrökkel beszélgetni, mert a szülő kihívta a rendőrséget (ez egy jogos lépés), s még bajba is kerültem amiatt, hogy meghallgathatja-e egy rendőr a gyereket az iskolában, akkor én is ezeken a megoldásokon gondolkodtam.

20120502-hazitunder-mobiltelefon-applikacio-igy-felezd5

Ma már máshogy gondolom. Most úgy, hogy a mobiltelefon lenémítva a táskában, a zsebében legyen az óra alatt (nálunk ez is van a házirendben). Van olyan osztály, ahol összegyűjtik, van olyan osztály, ahol nem. Azt vallom ebben a kérdésben is, mint nagyon sok másikban is, hogy a legfontosabb az életre nevelni. Meg kell tanulniuk felelősséget vállalni. Nálad lehet a telefonod, de vannak bizonyos szabályok, amit be kell tartanod, ha nem akkor annak meg van a következménye. Ha mobilozol az órán úgy, hogy nem kaptál rá engedélyt, akkor vállalod a szülők által is elfogadott következményt, hogy először még csak rád szólok, másodszor elveszem s nap végén visszakapod, harmadszor a szüleid jönnek érte, mert nekik fogom odaadni. Meg kell tanulni, hogy milyen helyzetekben kapcsolja ki a telefont, meg kell tanulni, hogy milyen helyzetekben használhatja.

Akkor az a mondás, hogy szedjük össze az összes mobilt az óra elején, kérdezte tőlem valaki tegnap. Szerintem ne, a doboz egy lehetőség. Vállalja fel és gondolja végig van-e annyi önkontrollja, hogy kibírja, hogy nem nyúl hozzá vagy kirakja a dobozba. Ha kirakja az is rendben van, mert akkor felmérte a saját önkontrollját. Ha nem rakja ki, akkor vállalja a felelősséget, és legyen tisztában a következményekkel. Az élet is így működik, nem?

Írta: Kovács Nikoletta

Mobil ide, mobil oda…..” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

 1. Mobil az iskolában – érdekes beszélgetés a Facebook HIVATLANUL csoportjában., sok tanulságos még több ostoba kommnettel… Láttad?
  Kedves Mindenki! Számos iskola házirendjében szerepel olyan kitétel, hogy a diákok számára a tanítási nap egésze alatt – tehát: szünetekben is – tilos a mobiltelefonok bármiféle használata. Én ezt nem csak teljesen indokolatlannak tartom (még soha egyetlen jó érvet sem hallottam ezen tiltás mellett), de azt gondolom, hogy súlyosan jogsértő is egy ilyen korlátozás: véleményem szerint egy diáknak joga van, hogy a tanítási nap alatt is kapcsolatban tudjon lenni pl. a szüleivel, mert ezt számos helyzet indokolhatja, de bármilyen más személyekkel való kapcsolattartás tiltását is aggályosnak tartanám, valamint az okostelefonok segítségével egy közelgő dolgozatra való felkészülés is könnyebb lehet, továbbá a diáknak joga van pihenni, kikapcsolódni szünetben, és ha ehhez szeretne zenét hallgatni, vagy valamilyen játékot játszani, miért ne tehesse ezt meg a telefonján? Érdekelne erről más kollégák véleménye – illetve, arra lennék kíváncsi, hogy vajon a gyerekjogi törvények alapján megtámadható-e egy ilyen iskolai rendelkezés?

  https://www.facebook.com/groups/525795960823181/1194134287322675/?comment_id=1194583263944444&notif_t=like&notif_id=1481057531454112

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: