Karácsonyi készülődés

8 nap van már csak az idei gazdasági éves iskolai évből. Nyolc teljes nap, 8 nap alatt még mézeskalácssütések, korcsolyázás, óvódások megvendégelése, cipősdoboz karácsonyfa összegyűjtése, kitalálása, elkészítése, ma karácsonyi kavalkád, jövő héten még koncert, és a felnőtt angyalkázás, Luca napi vásár. Gyakran érzem úgy, hogy a decemberi időszakban több dolgot csinálunk egy hét alatt, mint néha egy hónap alatt.

S miközben ezek az érzések kavarognak bennem ráakadtam egy nyílt levélre, amit pedagógusokhoz intéztek:

http://blog.panyizsuzsi.hu/nyilt-level-pedagogusoknak-avagy-adjatok-vissza-a-karacsonyomat/

Azt hiszem ez nekem sosem volt kérdés, szerintem a karácsony családi ünnep. Nem kell az iskolának helyettesítenie, még akkor sem, ha azt gondolja egy-egy gyermeknek „milyen karácsonya” lesz. A mi dolgunk, felkészíteni őket a karácsonyra, közösen várakozni, technikákat, módszereket, eszközöket adni a kezükbe, amivel tudunk készülni az ünnepre.

mezi

Szerintem az nem baj, ha a gyerek készül egy verssel, amit a fa alatt is el tud mondani, (emlékszem, mi az unokatesóimmal gyerekkorunkba 30 perces műsorral készültünk a családnak karácsonyra, meghívót készítettünk, programfüzettel, gyakoroltunk, verset mondtuk, s évről-évre bővült a műsor). S az se, ha tanul egy-egy új karácsonyi dalt. Az se baj, ha van vásár.

A baj, ha mindezt a szülőkkel csináltatjuk meg. Vagy csináljuk a szülőkkel együtt, vagy csináljuk mi a gyerekekkel, vagy ha a gyerek szeretné, csinálja ő maga. Semmiképpen nem az a megoldás, hogy beírjuk az üzenőbe, hogy hétfőre a vásárra kérünk 40 db süteményt. Ezzel nem azt mondom, hogy ne legyen adventi vásár és karácsonyi ünnepség, hanem azt, hogy a közös várakozásként gondoljunk mi is ezekre, és erre az időszakra.

Készüljünk együtt, csináljunk a szülőknek ajándékot, süssünk mézeskalácsot, ami majd jó lesz a fára (s az sem elhanyagolható, hogy mézeskalácsillat lesz az iskolában). Olvassunk adventi történeteket, készítsünk szaloncukrot, habcsókot, dekorációt. Vegyük elő a hangszereinket és zenéljünk, énekeljünk együtt.

Azt hiszem ez így, sokkal többet ér……

Írta: Kovács Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: