Könnyebb

Helyzetmegoldások. Pillanatok tört része alatt kell dönteni. Sokszor másodpercek alatt kell eldöntenem, mi a megoldás egy konfliktushelyzetben. Az utóbbi napok már nagyon nehezek, én is fáradok, várom a végét, de nyilván a gyerekek és a pedagógusok is. Ők is fáradnak, kezdenek izgatottak lenni a karácsonytól. Mi is, őszintén magunkba nézve, már leginkább azzal foglalkoznánk, minthogy küzdjünk, hogy a periódusos rendszer hogyan megy a fejükbe. Nap, mint nap több gyermek is érkezik hozzánk. Több verset, takarítást osztottam már ki a héten, mint négy hónapig összesen.

Csapó, 1. jelenet

Három fiú, számítástechnika terem. Valahogyan úgy esett, hogy lekapcsolták a főkapcsolót a tanteremben. Mondanom sem kell nagy balhé keveredett. Én is mérges voltam, mert már a sokadik balhé, s egyébként is az informatikát szeretik is, mit szórakoznak. Arról nem is beszélve, hogy aki csinálta nincs annyi vér a pucájába, hogy bevállalja…. Durrogtam és veszekedtem velük… Még 5 perc volt az órából, kiküldtem őket szünetre, azzal, hogy addig nem mehetnek az informatika terembe, amíg ki nem derül, hogy ki volt. Fent lesz az óra a tanteremben (elméletben), a három fiú meg döntse el ki volt és lehet jelentkezni. Az utolsó kép, hogy áll a 3 fiú az info terem előtt és elhangzik egy mondat: „Miért vállaljam be, ha nem én voltam?”

Csapó, 1. jelenet vége

A kétely:

  • Jól tettem vagy nem tettem jól?
  • Kell-e belehajszolnom őket felügyelet nélkül abba, hogy bevállalja valaki?
  • Kellett volna-e az osztályt is ott tartanom?
  • Kellett volna-e időhatárt adnom?
  • Kell-e az egész osztályt büntetnem?

Belső hang:

Igazából azt éreztem, hogy a három fiúnak kell dönteni, anélkül, hogy én részese lennék, mert csak ők lehettek. S dühös voltam rájuk. Kivonultam, oldják meg ezt a problémát maguk, a többiek pedig hassanak rájuk, ha karnak gépterembe menni.

Végeredmény:

Azóta nem jöttek, továbbra is fenn áll, hogy nem mehetnek addig informatika terembe. Meglátjuk, hátha ma…..

diaklanyok-verekednek

Csapó, 2. jelenet

Két lány összeverekedett, megtépték egymást, de ott nem tudtak beszélni róla, valami egészen zagyva szöveget adtak le a mézeskalácsról. Visszaengedtem őket órára, s azt kértem, hogy óra végén jöjjenek vissza megbeszélni.

Csapó, 2. jelent vége

Kétely:

  • Kellett volna beszélnem velük?
  • Jó ötlete-e visszaküldeni mindkettőt egy osztályba?
  • Kell-e velük mennem?

Belső hang:

Azt éreztem, hogy mondvacsinált, csip-csup történet, amit tulajdonképpen nem is igényli az én koordinációmat, megoldják ők maguk között.

Végeredmény:

Óra közben voltam az osztályban, békében ültek egymás mellett. Érzetem ezzel nem lesz baj. Szünetben megérkeztek, hogy minden rendben, hagyjuk is ezt a beszélgetést.

Azt hiszem ott abban a pillanatban a legjobb döntésnek bizonyult mindkettő. Hogy jól döntöttem-e arról lehet morfondírozni, szoktam is. S persze nagyon sokszor belátom, hogy ott az, nem jó lépés volt, de tettem valamit, nem a szőnyeg alá söpörtem dolgokat.

Sokszor nehéz az indulataimmal mit kezdeni, főleg akkor, amikor előzetesen, nagyon sokszor mindent megtettél. Beszéltél, békésen, nyugodtan, határozottan. Megbeszélted, hogy hogyan lehetne, hogyan kellene, s még vele is mondattad ki. És a vége, hogy még mindig nem, ugyanabba a történetbe lépünk bele nagyon sokadszor. Ilyenkor a HÉV gyorsan elvisz, mert fel nem foghatom, hogy miért. Persze aztán 2 perc múlva értem, ha összerakom a gyereket, a történetet körülötte, s picit beleélem magam az ő helyzetébe. De elsőre az én érzéseim sem engedik, tiltakozik, hogy felfoghassam. Ilyenkor az segít, ha várnia kell, vagy én kérek egy kis időt. Ezalatt, megnyugszunk mindketten és utána könnyebb.

Könnyebb…

Könnyebb meghallgatni.

Könnyebb megérteni.

Könnyebb belátni.

Könnyebb meglátni.

Könnyebb bocsánatot kérni.

Könnyebb elmondani.

Könnyebb megoldásokat keresni.

Könnyebb 10 perc múlva egymásra nevetni.

Könnyebb következő alkalommal hangot találni.

Könnyebb hazatalálni.

Írta: Kovács Nikoletta

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: