Lennék-e királyné? Semmiképpen

Hazaértem, a hűtő tele maradékokkal, lassan itt lesz a Morzsa-party ideje is. Már nem olyan szép a sütemény,egy dobozban került az aszaltszilvás, a lúdlábbal és a kis maradék Eszterházy torta is odakerült. Jól van ez így. Jó volt otthon lenni.

Már itt Pesten. S így üdvözlésként egy darab a Pesti Színházban Audiencia, főszerepben: Halász Judit. Ez is egy olyan darab volt, amire azt mondod, na Őt, na Őt mindenképpen kell még látni színpadon. Sose láttam még, persze fejben meg van, hogy ő színésznő, de lélekben mégiscsak az ország Csiribiri nagymamája.

Halász Judit, II. Erzsébet királynőként. Zseniális volt. Ahogyan másodpercek alatt bújik ki az Idős Erzsébetből a fiatalba, ahogyan megmarad ő, mint Erzsébet, de mégis érzed rajta a fiatal bájt, a kemény asszonyt, a alkuképes nőt, éppen, amit a szerep, az aktuális Miniszterelnökhöz való viszonya jelent. A darab történetfonala nagyon egyszerű II. Erzsébet királynő heti rendszerességű audienciáiról szól a Miniszterelnökeivel.

audiencia

 

Vajon milyen lehet ilyen életet élni? Vajon milyen lehet szinte sosem önmagadnak lenni, vagy már ennyi idő alatt azonosult? Vajon milyen lehet így felnőni? Vajon van olyan pillanat, amikor ő csak egyedül van, és nem azt figyeli valaki, hogy mit csinál, és mit mond? Vajon, ha lenne egy kívánsága, kívánná –e azt, hogy csak 1 napra, csak 1 napra lehessen Andika? Vajon volt-e valaha olyan helyzet, amikor csak úgy, úgy döntött, hogy kiruccan vagy minden iszonyat körülményes? Vajon van barátnője, akivel csacsoghat egy kicsit? Boldog életet él ő?

S közben azon is elgondolkodtam, hogy milyen lehet megélni, hogy 64 éven keresztül minden kedden találkozol egy Miniszterelnökkel. Minden kedden, 64 évig. Nyilván ez majdnem mindegyikkel már egy mély ismeretség, Thatcher 11 év, Tony Blair 10 év. Heti fél óra. S mindegy, hogy kedveli vagy nem, mindegy, hogy egyet ért vagy nem. Neki találkozni kell és mindenben támogatnia a mindenkori Miniszterelnököt. De közben mégis van szava, ha II. Erzsébet megszólal, felszólal bizonyos ügyekben, az jelent valamit, s az is, ha nem. Mintahogy méltatta a riói sportolókat, de nem beszélt a karácsonyi beszédében (a beszédet csak ő írja, kormányzati beleszólás nélkül) az Eu-ból való kilépésről, sőt Skócia függetlenné válásának gondolatáról se.

S hogy lennék-e én az ő helyében? Nem, egy pillanatra sem. Maradok korona, tiara nélküli királyné a saját világomban.

Írta: Kovács Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: