Listák az életemben…

Azok közé az emberek közé tartozom, akik iszonyatosan rendetlenek, szétszórtak, hebrencsek, folyamatos kupi van körülöttük. De tegnap valamiért rendszerezős nap volt. Miután éppen azt éreztem, hogy az idő fut ki alólam és a szünetben semmire nem lesz időm és jobb lenne, ha az első héten még nem is lenne iskola, annyi dolgom van, akkor valahogy megszállt a takarítás szelleme. Suvickoltam, felmostam, pakoltam, s a tiszta lakásba leültem karácsonyi maradékot majszolgatni. Minden elfogyott, ami a maradékot illeti, tehát várt rám a bevásárlás. Olyan listát írtam, mint még életemben sosem, külön termékcsoportok szerint rendszerezve. Először megírtam egybe, aztán külön válogattam, s így indultam el vásárolni.

Mindig vágyom arra, hogy kicsit rendezettebb, rendszerezettebb legyen az életem, de ilyenkor mindig csak a fellángolásom nagy. Nagy felbuzdulásomban minden év elején, meg utána tanév elején is, új naptárt kezdek. Minden színűt, formájút, alakút kipróbáltam már, volt filofax, tanári zsebkönyv, kreatív színezős, sima, kerek, négyzetes, téglalap. És évvégére biztos, hogy legalább két naptár van,  s néha ezeket még keverem is, az egyikbe ezt írom, a másikba azt. A lényeg, hogy egyik sem működik, a digitális sem.

moleskine-kinds

Most éppen egy 1,5 éves tervezőm van, Moleskin (én csak a vakondbőrömnek hívom), ami persze piszok drága volt, de már volt olyan életemben, amikor ez működőképes volt, s emlékeim szerint ez működött a legjobban.  Ebben van hely erre, arra. A naptár részben elég jól vezetem a programokat, kivétel amit elfelejtek éppen akkor, ott beírni, de ebben szoktam mindenféle listákat is írni. Alapvetően szeretek listát írni. Többféle lista is van. A héten fontos, ma mindenképpen, magán illetve iskolai, őket kell felhívni, “egyszercsakmajdvalmikoreztiskénerovat”. Hát ugye nem is lenne baj ezekkel a listákkal, de fontos, hogy az élet elsodor, elfelejtem még megnézni is, s gyakran szembesülök vele, hogy nemhogy valamit, de konkrétan semmit nem csináltam meg az előre felírt listámból. S ezek csak gyülekeznek, gyülekeznek. Aztán valamelyik elmarad róla, mert már elmúlt a pillanat, de többsége sokáig éktelenkedik a naptáramban. Lehet, egyszer megnézem, hogy melyik bejegyzés volt a leghosszabb életű.

Aztán vannak azok a listáim is, amiket az “itthondolgozom” napokon szoktam írni, hogy mit kell aznap megcsinálnom. Na, ezeket szoktam leginkább jól használni a bevásárlólistákon kívül. Rövidtávú, aznapra szól, némiképpen megvalósítható.

Hogy ezek hoznak-e rendszert az életembe? Hááááttttt…. Nagy gázzal, azt mondhatjuk, hogy igen. Semmiképpen sem befolyásolják úgy az életem, hogy abból külső, bármiféle szorongás lenne. Inkább, néha, van olyan eset, amikor  rendszert ad a napomnak, vagy legalábbis úgy érzem, hogy egy lista kivégzésével, haladtam egy picit előre. Egyébként meg ugyanolyan szétszórt vagyok, rendetlen és hebrencs. Ugyanúgy szanaszét szórom a cuccaimat mindenhol, ahova megérkezem, ugyanúgy eltéríthető vagyok a jól megírt listámtól is, ugyanúgy élek a pillanatoknak és a mának. Azért kellenek a listák, mert valahogy mégiscsak kordába tartják szerteágazó elmefám, torzonborz ágacskáit és nyiladozó rügyecskéit. Így néha foglalkozom az elmefa törzsével is, nem csak az új hajtásokkal.

Írta: Kovács Nikoletta

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: