Lényeglátás

Tisztán emlékszem a 8. osztályos biológia könyvemre, s éppen akkor elvetemült gondolatként biológia szakos iskolába szerettem volna menni, ezért mindent nagyon fontosnak tartottam megtanulni. A kis pink, narancssárga kihúzó készlettemmel, nagyjából mindent aláhúztam. Ma már nem használok kihúzó tollakat, pedig el lehet hinni van nálam filctollból és színes ceruzából egy pár, ma már ha meg akarok tanulni valamit írok, jegyzeteket. Pár szó és emlékszem. Az emlékek felidézése a cikk folytatásához vezet, s itt is a harmadik állítás

  1. A gyerekek úgy tapasztalják, hogy az iskola nem tanít meg a lényeglátásra

Egyet kell értenünk velük, hiszen a tankönyvekben előre aláhúzzák vagy kivastagítják a lényeget. A leglényegesebb dolgokat külön keretbe helyezik vagy kiemelik, és a munkafüzetben begyakoroltatják. A gyerekeknek nem kell megtanulniuk, hogyan dolgozhatnak fel egy nagyobb terjedelmű szöveget, hogyan láthatják meg az összefüggéseket, és miként vehetik észre a lényeget. Az oktatási rendszerben általában az egyetem az első hely, ahol önállóan kell jegyzetelni. Nagyon jó, ha segítjük a gyerekek tanulását a kiemelésekkel, de fontos lenne megtanítani őket arra is, hogyan lehet észrevenni, és önállóan megfogalmazni a lényeget.

Ahogy elolvastam, beugrott az egyik kedvenc tankönyvcsaládomhoz kapcsolódó történet. Az egyik hetedikes osztályunk nem nagyon tanult és azt találtuk ki a témahétre az osztályfőnökükkel, hogy megpróbáljuk felzárkóztatni őket fizikából, matematikából és kémiából. A nem nagyon tanult, az azt jelentette, hogy konkrétan az osztály fele bukásra állt matematikából. Így kezembe került a kémia tankönyv és elkezdtem átnézni, hogy mi az, amivel foglalkozniuk kell. Ahogyan a fentebbi cikkrészletben van, úgy is van. Annyira összetömörítették a szövegeket a tankönyvben, hogy csak a kötőszavakat nem kellett megtanulniuk. Szinte érthetetlen a szöveg, mert állítások vannak egymás mellé rakva, amiből számomra akkor ott, hiányoztak logikai lépések is. És az is maximálisan igaz, hogy nagyon sok könyvben, tényleg egy külön felhőben megtalálod, hogy mit a legfontosabb, így elég azt elolvasni megtanulni, érteni meg már nem is nagyon kell. Megtanultam, felmondtam, túl vagyunk rajta. És akkor itt pici apró betűkkel megemlíteném, hogy PISA mérés. Ha a tankönyv szövegeink nem logikusan összeállított szövegek, amiből részeket ki kell emelnem, s meglátnom mi a fontos, akkor hogyan lesz ebből szövegértelmezés, feladat megoldás. Gondoljuk csak végig. Neki eddig minden sor fontos volt, akkor ezt a mechanizmust egy mérés kapcsán nehéz letörni. Majd ha olvasod ne foglalkozz, csak a lényeggel, igaz eddig csak olyan könyveket használtunk, amiben minden lényeges.

jegyzet2

Többet kellene írniuk  a füzetbe. Elszoknak tőle, kétségbeesnek, ha 5 mondatot írniuk kell, mert minden előttük készen áll a munkafüzetben vagy egy fénymásolatokon.  Használjuk a füzeteket, írjanak tartalmát, írják le a lényeget. Szerintem ez nagyon fontos lenne, bár hozzáteszem, ma már a tankönyvek nem nagyon segítenek ebben, tehát érdemes külön anyagokat keresni erre.

Így hogy János vitéz küszöb alatt bekúszott az életembe, azt terveztem velük, hogy minden részt külön le kell majd írniuk, minden rész tartalmát a füzetükbe. Így rendszerezzük is az eseményeket, s egyébként is írnak, fogalmaznak. Egyébként jól vannak az ötödikesek, bár tegnap majdnem feladtam a babzsák, ütemhangsúlyos verselés és János vitéz összehangolását, de majd jövő hétre jobban megy. Jövő héten sok írás, fogalmazás és a János vitéz könyv elkezdése lesz a feladat.

Lényeglátás” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: