Élménypedagógiai alapok – fokozatosság elve

 

Élménypedagógiai foglalkozás/foglalkozássorozat tervezése során az egyik alapelv, amit szem előtt tartunk a fokozatosság, sequence, ahogy inglisül mondják. Azaz úgy építjük fel a foglalkozást illetve a foglalkozássorozatot is, hogy a könnyebbtől haladunk a nehezebb felé.  A könnyebbtől a nehezebb felé jelentheti a csoportban dolgozók számát, a gyakorlatra szánt időt, a feladatok bonyolultságát, az együttműködés mértékét, a kommunikáció nehézségét, a kihívás mértékét. Tulajdonképpen mindegy is, hiszen a fő cél alá rendelt kisebb gyakorlatok sorrendiségét jelenti.

334

Ha a csoportnak az együttműködését szeretnénk fejleszteni és nagy csoportnak adunk egy számukra nehezen megoldható feladatot (pl. sok embernek kell együttműködni a feladatban), akkor szembesülhetnek kudarccal, ami teljes motiválatlanságot, értetlenséget okozhat.  Persze a kudarc hajthatja is őket előre, ugyanakkor hatékonyabb lesz a fejlesztés, ha lépésekben haladunk előre. Dolgozzunk először párban, majd kis csoportban, majd fél csoportban, s aztán egészen nagy csoportban, s minden feladat után dolgozzuk fel, hogy mi történt velük a folyamat során, s azt hogyan tudja beépíteni a következő gyakorlatba. A megélt kisebb sikerek/ kudarcok, s azok feldolgozása, a tanulságok továbbvitele elősegíti, hogy a csoport képes legyen majd egy nagyobb feladattal megbirkózni.

Egyébként nem is olyan könnyű ezt a folyamatot megvalósítani, az első kihívás mértékének eltalálása sokat számít. Legyen kellőképpen nagy kihívás, hogy élvezzék a feladatot, motiválttá váljanak, de ne legyen akkora, hogy feladják. A folyamatban ez a facilitátor felelőssége, az nem az ő felelőssége, hogy a csoport megcsinálja, nem csinálja, hogyan csinálja, feladja, nem adja fel, kiborul, összevesznek, harmóniában együtt dolgozna, ez a csoport és a csoporttagok felelőssége.  A facilitátor dolga, hogy eltalálja a kihívás mértékét, úgy, hogy az érzelmeket generáljon, amiből a feldolgozás során építkezni fog, s erre felépíteni a további gyakorlatsort. Ebben ám nemcsak a kihívás mértékének a megtalálása nehéz, de az is, hogy egy új nagyon gyorsan kell reagálni a csoportra. Nincsenek óráim, hogy végig gondoljam, hanem percek alatt kell döntenem arról, hogy mennyire szigorítom vagy lazítom a szabályokat. Új csoportnál az érkezés, a bemelegítő, az energetizáló játékokban találkozik a csoporttal először, ezalatt a nagyon rövid idő alatt, a játék vezetése közben hogy megfigyelje, mennyire bevállalósak, mennyire állnak közel egymáshoz, hogyan viselkednek, hogyan kommunikálnak egymással. A megfigyeléseket rögzíti, elemzi, s aztán lövi be pontosan az előre kitalált gyakorlat kihívás szintjét pl.: milyen nehezítést ad, vagy mennyi időt hagy a feladatmegoldására stb. A feladatok, gyakorlatok megoldása, feldolgozása hozza magával mindig a következő feladat kihívásának mértékét.

fa-natur-es-szines-epitokocka-formavalogato-dobozban

S végül álljon itt egy példa is, hogy egy feladattípuson belül hogyan lehet fokozatosságra törekedni, a kihívás mértékét növelni:

A feladat egyszerű egy felépített várat kell valahol máshol a teremben ugyanúgy megépíteni, 4 fős csoportokban. A megépített vár el van takarva,A várnak ugyanúgy kell kinéznie, a csoporttagok egyenként építhetnek, mindig csak egy elemet mozgathatnak.

  1. Egyszerűen felváltva odaszaladnak és vissza, s építenek
  2. Az első ember odamegy megnézi, visszamegy elmeséli a másiknak, aki épít. Majd, aki épített az lesz, aki néző lesz.
  3. Egy ember a csoportból a néző, a többiek egyenként odamennek, s szereznek információt és építenek.
  4. Egy ember lát, egy ember épít, a többiek láncban viszik az információt a látó és az építő között.
  5. A látó ember csak az előre megépített várat látja, s azt amelyikét építik éppen, azt nem, az információt továbbra is láncban adják át.
  6. A látó ember csak mutogathat, az információt vivők beszélhetnek, az építő viszont nem lát.

Nyilván ez csak hat példa és még százféleképpen lehet változtatni, de ezek sorrendben olyan nehezítések, amelyek követik a fokozatosság elvét. Ezt nem kell egy foglalkozáson megvalósítani, de visszatérő feladatként, ha megjelenik, akkor ezeket a fokozatokat be lehet építeni.

Írta: Kovács Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: