Bizonyítvány – nézzünk a jegyek mögé

Itt a félév, s az értékelések ideje. Arról inkább ne is beszéljünk, hogy hol tart a saját féléves beszámolóm, de arról mindenképpen, hogy mi a helyzet a gyerekek értékelésével. Fontos megértenünk, hogy a féléves bizonyítvány tájékoztató jellegű, s úgy is érdemes tekinteni rá, hogy most félévkor hol tart a gyermek, és hol lesz szüksége segítségre.

Nyilván az én ideális iskolámban, csak és kizárólag szöveges értékelés lenne, s az is inkább visszajelzés jellegű, személyre szabott. Nem a sztenderdizált évfolyamkövetelményekhez mért, hanem a gyermek felmérésére, elvégzett teljesítményére alapozott. Kifejezetten nem szeretem, amikor szöveges értékelésnek mondjuk, amikor egy szót alá kell húzni a gyerek ellenőrzőjébe. Azért azt lássuk be, hogy az ugyanolyan 4-5 fokú skálán való értékelés, csak nincs odaírva, hogy jeles vagy jó.

Azt gondolom, hogy egy közepes jegy, pont azt nem fejezi ki, amit közvetítenünk kellene a gyermek felé, hogy mi az, amiből szuperül teljesít, s mi az, ami egyébként fejlesztendő terület. S pont ez lenne a szöveges értékelés lényege. Olyan visszajelzést adni a gyereknek, szülőnek, amiből egyébként építkezni tud, s motiválja az önmagához mért eredmények elérésére. Sajnálom, amikor ezt nyűgnek érzik pedagógusok, s azt is, ha a szülők állnak oda és kérdezik meg azt, hogy na és ez most hányas is.

iskola

Szóval, ha már nem szöveges értékelés van, s kezünkbe kapunk egy bizonyítványt a héten, azt mérlegeljük elsősorban, hogy az a közepes, elégséges, jó miből adódik. A nem tanulásból, a nem értésből, az órai viselkedésből, a motiválatlanságból… Ha már csak egy kicsit mögé nézünk, s beszélgetünk a gyerekkel erről, esetleg megértheti vagy megérthetjük, hogy mi rejlik annak az értékelésnek a hátterében. Beszélgethetünk arról, hogy miért is lesz szüksége rá az életben, miért is érdemes ezeket megtanulnia. Beszélhetünk arról, hogy milyen célokat tűz ki a második félévben és a célok megvalósításához miben kér segítséget. Mi az, ami segítséget jelentene, mit tehetek én meg, mint szülő, a nyüstölésen kívül. S arról is, hogy számára mi a motiváció, mi az, ami előre hajtja.

Írta: Kovács Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: