Haragszom…

Hosszan beszélgettem egy gyámhivatali dolgozóval 6 gyermek kivételéről a családból. Nem vagyok ennek pártolója, sőt abban hiszek, hogy a családdal kell dolgozni. De hogyan és mit tehetünk abban az esetben, ha a gyerekek nem hogy az utóbbi félévben, de három éve, amióta hozzánk járnak biztosan, vagy mondjuk úgy hébe-hóba (hóba inkább nem) nem járnak iskolába. Miközben nem járnak és nagyon sajnálom őket, rettentő dühös vagyok a szüleikre, magunkra, a rendszerre vagy a nem is tudom mire. A srácok mindenféle hátrányuk ellenére tudnák teljesíteni az iskolai követelményeket, lehet, hogy egy-egy területen, részképesség nehézségekkel küzdenek, de alapvetően nincs akkora nagy baj. És nem járatják őket…. Addigra – még ha mindenben megsegítjük őket és visszük magunkkal – amikorra ötödik osztályba érnek már nehéz a hiányokat kompenzálni. Évi 300-350 órát nem jönnek iskolába, ami az év egy harmada. Haragszom az anyukára és apukára is, nincs olyan, hogy a 11 éves gyerekemet nem tudom elküldeni iskolába, nem lehet az, hogy 6 gyerek sorsa azon múljon, hogy felkel-e anyuka. Eddig nem hitték el, s lám-lám itt a pillanat, amikor már nincsenek ígéretek, nincs tovább, nem tudom és nem akarom, s nem látom a hajlandóságot a szülőkben, hogy tudjanak a hat gyerekkel iskoláztatás címén valamit kezdeni. Szóval nincs mit tenni, szörnyű volt kimondani, de kimondtam…. legyen ideiglenes hatályú elhelyezés. S ami a legszörnyűbb az utóbbi két hétben ez volt a második hasonló témájú beszélgetésem.

3362280

S ha bármelyik szülő azt gondolná, hogy ez nekünk jó, s ezt mi akarjuk. Nem, nekünk egyáltalán nem jó, hiszen tudjuk, hogy elszakítunk valakit az édesanyjától, s sokkal nagyobb dilemma ez, mint, amit bárki gondol. Az utolsó esélyeknek egyszer vége szakad és nincs tovább. Nekünk nem jó, mert mi látjuk azt, hogy a gyereke elkezd hiányozni, kevesebbet tudni, nem tud kapcsolódni a gyerekekhez. Mi látjuk a szemében a zavart, a szorongást, a dühöt, a szégyent, ami azért van mert éppen a hiányzás miatt nem tud teljesíteni.Nekünk egyáltalán nem jó, mert iskolába fog járni, de meg kell küzdenie azzal, hogy nincs otthon és erre éppen hogyan reagál azt nem tudjuk előre. Szóval egyáltalán nem jó. Mert a döntések után sokat morfondírozunk még ezen, még hetekig próbáljuk mérlegelni,hogy a javaslatunk helyénvaló volt-e.

Azt hiszem, megvisel, mert nem értem. Nem értem, hogy miért nem jön a gyerek iskolába, nem értem, hogy miért falaznak neki a szülők, nem értem, hogy miért nem értik meg, hogy ez a gyerekek jövőjét szolgálja. S persze magyarázat, hogy ő sem járt, s nem látja hasznát az iskolának, de okos, értelmes gyerekek vesznek el, csúsznak el ezen a szülői hozzáálláson.

Haragszom….

Írta: Kovács Nikoletta
Kép forrása:http://erdely.ma/kozeletunk.php?id=66650&cim=tilos_a_magyar_pecset

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: