Az én hatalmas “feladatelefántom”, avagy a határidők kalandpályáján..

Beszámolót kellene írnom a féléves munkámról. Mit csináltam én az elmúlt fél évben. S miközben vigasztaltam az ügyintézőnket, hogy minden meg lesz az adózásos dologgal kapcsolatban január 31-ig, rájöttem. Az elmúlt félévben különféle határidőknek próbáltam megfelelni, vagy direkt nem megfelelni vagy határidőket tologattam jobbra, balra, előre, hátra a különféle munkáimmal kapcsolatban. Addigra legyen kész, addigra nem lesz kész, majd jövőhétre, holnapra megpróbálom megcsinálni, ne aggódjatok minden kész lesz egyszer, no para, majd megcsináljuk – ezek a mondatok gyakran szaladtak ki a számon.

Nagyon furcsa, mert olyan a tanítási éven átmenni, mint ami a számítógépes játékokban vagy kalandfilmekben szokott lenni, hogy hol az egyik, hol a másik oldalról jön valami, ami ha eltalál véged. Folyamatosan jönnek ezek a határidők, hol innen, hol onnan, s megpróbálod megugrani, megpróbálsz az akadályon átkelni, s amikor már végre azt hiszed, van egy kis szusszanás, na akkor lesz az a pillanat, hogy váratlanul jön valahonnan valami. Az év elején elkezded: a tantárgyfelosztás, munkaterv, munkaprogram, begyűjtöd a tanmeneteket, órarend, ügyeleti rend, arizona beosztás, egyéni tanrend, helyettesítés alsó és külön felső tagozaton. S amikor ezen a kis egységcsomagon túl vagy, akkor jön a statisztika, a difer mérés, s az év végi vásárlás, mondjuk a november viszonylag nyugis, de ekkor biztosan jön-megy valaki, emiatt ugye változik az órarend, az ügyeleti rend, a helyettesítés….S idén az e-napló.  S ekkor jön a január. Félév, statisztika, osztályozó vizsga, beszámolók, új órarend, tantárgyfelosztás, ügyeleti rend, egyéni tanrend, arizona rend, helyettesítési rend, s az e-napló elindítása….S váratlan akadályként a lemorzsolódással veszélyeztettek statisztikája (csak úgy jelzem gyerekenként kell megnézni). Mondom én, hogy olyan, mint egy kalandfilm, néha ismétlődő részekkel…

elefantok-630-410

Mondtam is a kétségbeesett kolléganőnek, hogy ha valaki, akkor én egy szuper határidő nem tartó, kicsúszó vagyok (például fixen azt szoktam gondolni, hogy a péntek délutáni határidő marhaság, hiszen senki nem nézi meg hétvégén, hogy megvan-e, szóval hétfőn reggel pont jó lesz), s még élek, bár egyszer biztosan kapok érte. Pedig szeretem időre megcsinálni, de valamikor képtelenség, egyszerűen fizikai képtelenség. Ráadásul van az a pillanat, amikor semmi értelme dolgoznom rajta, mert hulla fáradt vagyok, s akkor meg aztán végképp nem megy, csak rosszabb lesz. Sokszor nem látszik, de nekem iszonyat szorongást okoz. Elkeseredek, képtelennek érzem magam, na akkor lőttek a motivációmnak. Gyakran van úgy, hogy semmi mást nem kívánok, csak azt, hogy 3 napot szeretnék nem bemenni és dolgozni valahol, hogy rendbe tudjam szedni az iskolai dolgaimat, s el tudjak készülni munkákkal, feladatokkal. Amikor sok munkám van egyszerre, még hozzákezdeni sem tudok igazán, akkora nagy falatok. Két dolog ment meg ilyenkor, az a gondolat vezet, hogy egy elefántot is falatonként lehet megenni, a másik hogy a kis lépéseket felírom a Moleskinembe és elkezdem kihúzni, ha valami már megvan (szoktam olyat is felírni, amit már megcsináltam, hogy látszódjon valamit már csináltam…). Szóval kis lépésekben elkezdeni és haladni. Ilyenkor csúsznak a határidők, de legalább tettem valamit érte, s közben az elmém pörög. S a meglévőkön kívül 3-4 új dolgot szeretnék még, még, még; mert annyi minden szorult belém.

Most persze jöjjön inkább a kis falat mára: megírom a statisztika emaileket és a féléves beszámolómat. S ha az kész, megpróbálom a két órarendi kérést teljesíteni. S ha éhes leszek még, lesz mit enni a „kis” elefántomból….

Írta: Kovács Nikoletta
Kép forrása: http://barbaro.hu/wp-content/uploads/2015/01/elefantok-630-410.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: