Részképesség-kert

Különleges Padtárs és Részképesség – kert… A dolog abból indult, hogy Tóth Gabriella barátnőm egy fejlesztő alkalmon felvetette, hogy mégis csak a képzések közé be kellene emelni a tanulási nehézségekkel küzdő, velük kapcsolatos képzést. Aztán volt egy konferencia, ahol meghirdettük ezt és az ő workshopja telt meg elsőként, olyan sokan jelentkeztek, hogy el kellett indítanunk több sávban is. Lelkes támogatója voltam ennek, hiszen magam is látom a problémát. Azt hiszem a kezdeti koncepció azóta talán a fő témakörében nem, de sokat alakult. A képzés ma már elsősorban gyerekekkel dolgozó, szakembereknek, de legfőképp pedagógusoknak szól. Abból a gondolatból indul ki, hogy mit is csináljuk a különleges bánásmódot igénylő gyerekkel az iskolában, de elsősorban a tanteremben. Mert az rendben van, hogy az iskolák biztosítják a fejlesztést, de mit kezdjek én a tanteremben, azzal, ki lassan ír vagy esetleg nem tud írni, vagy számolni vagy miközben én beszélek-beszélek, aközben neki beszédértési problémái vannak vagy tehetséges vagy éppen figyelemzavaros (mondjuk én erről tudok mesélni). Érzékenyítés, szakmai beszélgetések, módszertani megsegítések.

diszgrafia

 

A képzés kidolgozása közben támadt az a gondolatom, hogy csináljunk valami olyat, mint az Ability park csak részképesség problémákra, hát így született meg a Részképesség – kert. Tegnap megtartottuk ezt az elemet a Kontyfában a pedagógusoknak. Hatalmas élmény volt, egyrészt látni magunkat „játszani”, látni, hogy ki, hogy merül bele egy feladatba, milyen mondatok hangzanak el a feladatok megoldása kapcsán: „Na, ezt biztos, hogy nem..” , „Na, ne már”.

A feldolgozásban elhangzó mondatokért már megérte:

„Tudom, hogy gyenge vagyok, s úgy kezdek neki.”

„Nem volt pontos utasítás, frusztráló volt.”

„Párban nekem könnyebb.”

„Nekem meg egyedül.”

„Amit megcsináltam, annak örültem; amit nem, az nagyon rossz volt, de legrosszabb az volt, ha nem tudtam, hogy jó vagy rossz…” (megjegyezném itt, hogy dolgozat)

S a tanulságok:

„Hétfőtől már tudom, hogy milyen feladatot fogok kihagyni.”

„A szülőin megcsinálunk egy-két feladatot.”

„Már értem, mit érezhetnek, amikor én azt karom, hogy számoljon.”

4

 

A foglalkozáson 16 különböző feladatot oldanak meg a résztvevő pl. a jobb kezesek bal, a balkezesek jobb kézzel írnak le egy mondókát, az alaki diszgráfia megtapasztalására. A kert 1,5 óra után bezárul, s feldolgozzuk a megélt élményeket, érzéseket, tapasztalatokat. A sajátélményeket elméleti síkra terelve, meghatározzuk melyik probléma, melyik nehézséget jellemezte. S ha nagyon-nagyon sok időnk van (ez még nem fordult elő…), akkor párban összeszedik egy-egy probléma mindennapi megjelenését a saját területükön, hova vezet, hogyan jelenik meg, honnan lehet észrevenni.

Tegnap a saját kollégáimmal, de én is beszálltam és írtam bal kézzel, olvastam figyelemzavarosként… Az írás közben azon járt az agyam, hogy én nagyon akarom azt a betűt kerekre, de nem sikerül, aztán egy idő után feladtam, csak legyen kész az a hülye mondóka. Kit érdekel, hogyan néz ki… Próbáljátok ki, megéri…

Ha valakit érdekel a képzés időpontja (akkreditációra beadva, reméljük addigra meg lesz):

  1. április 6-8. (Budapest)

Jelentkezni: www.kalandokesalmok.hu

A Részképesség – Kert külön is megrendelhető ugyanezen a címen..

Írta: Kovács Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: