Felnőttes gyerekek

Felpörgött az élet körülöttem, bár erőszakkal lassítom azt, amennyire csak tudom. Ez a hétvége a lassítós hétvége. Tulajdonképpen dolgozom szép lassan, de itthon Gyöngyösön, ágyban fekve, közben főzve, anyukámmal csacsogva. Pörögnek az ujjaim és néha előkapom Tari Annamária Z generáció című könyvét és emésztgetem oldalról-oldalra. Minden tézis mondatnál a Z generációról elgondolkodom saját tapasztalataimon, a három családi gyereken, hogy náluk, hogy is van ez. Aztán persze azon is elgondolkodik az ember, hogy van-e valójában Z generáció, meg Y… Nekem meggyőződésem, hogy van, s jelenségként fontosnak tartom tudni róla, mint pedagógus (egyébként meg lassan az alfa generáció az iskolában van).

Az nagyon érdekes, elgondolkodtató, hogy a Z generációs gyerekek már nagyon éretten, felnőttesen tudják megfogalmazni a körülöttük történő eseményeket, jelenségeket, de miközben meg tudják fogalmazni azon a nyelven, s kis felnőttnek tűnnek, érzelmileg viszont még nem kis felnőttek, hanem ugyanúgy kamaszok és gyerekek. Ez nálunk pontosan így van, a nagyobbak kevésbé, de kicsi, a 10 éves kenterbe vág érveivel mindenkit, olyan szavakat, mondatokat használ, hogy leesik az állunk. De nagyon fontos, hogy ne felejtsük el ő egy 10 éves, aki az érzelmi fejődésében egy 10 éves gyerek.

dolce-gabbana-dg-kids-collection-fw-2013-catalogue-004767

Sokkal több információt kapnak meg a világból, olvassák, látják a mindennapi híreket, reklámokat, de vajon fel tudja-e dolgozni azt. Van-e olyan kritikai gondolkodása, lényeglátása, hogy ezeket megértse, megszemlélje, s kiszűrje. Ma már egy délutáni TV műsorból több erőszak és agresszió irányul, mind verbális, mind akár fizikális, mint a hírhedt, borzalmasan agresszív mesékből. Csak nézzünk végig egy Édes Életet vagy egy Éjjel-nappal Budapestet, s gondoljuk végig a mintákat, amiket kapnak belőle, másolnak. S hát, ha a kritikai gondolkodásuk még nincs azon a szinten, akkor elfogadják, hogy így kell élni, ez a normális (remélem nem az).

A kis mini felnőttekkel szerintem azért is nehéz, mert mini felnőttként is nézünk rájuk, s úgy is viselkedünk velük, s gyakran nem értjük, hogy miért ilyen gyerekes még. Hé, de közben gyerek, s ezt nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy otthon vagy az iskolában milyen témákat, hogyan közelítünk meg, vagy mennyire előtte zajlanak a családi perpatvarok. Igen, úgy tűnik, hogy érti, igen, úgy tűnik, tudja kezelni; DE NEM. Tudja kezelni, ha a saját módján van felé kommunikálva, megbeszélve, elmondhatja saját félelmeit, gondolatait azzal kapcsolatban.

6036928_4b40345e20f9e52c14c0b4dbb705de20_wm

Gyakran hallom vissza a szülőktől, hogy “mi olyanok vagyunk, mintha barátnők lennénk”. De nem! Lehet sok mindent megbeszélni, átbeszélni, de ő nem a barátnője, hanem a gyereke, az egy másik viszony.  Vagy egy családi veszekedés kapcsán az egyik szülő a másik fejéhez vágja „a gyerek is ezt mondja”, közben a gyerek egyáltalán nem biztos, hogy ezt mondja, inkább ezt hallotta. Attól, hogy tud felnőttesen viselkedni, attól ne legyen a szülei barátja/barátnője, akinek elmondhatom a problémáimat a társammal kapcsolatban. Ne kényszerítsük őt egy számára egészen furcsa szerepbe, amiben „felnőttként” kell meghallgatnia a szülei párkapcsolati konfliktusait, s még adott esetben választásra is kényszerül vagy ki kell állnia egyik szülő mellett a másikkal szemben. S az aztán a dolgok netovábbja, ha még egyet is ért valakivel, az a másik fél, de nem mer ellentmondani, mert megsajnálja vagy csak a viszonyból adódóan. Csak gondoljuk végig. mit okoz lelkileg vagy még jobb, ha azt gondoljuk végig, mit okozna nekünk lelkileg. Kerültünk-e már olyan helyzetbe, hogy elvárták, hogy empatikus legyek valamivel szemben, még adott esetben álljak is ki mellette, amikor a másik oldallal értek egyet?

A legfontosabb talán leülni, s végig gondolni, meghallgatni őket, tanítani őket kritikusan látni az információkat és elfogadni, hogy „felnőttes” kinézet, „felnőttes” mondatok belül egy gyereket takarnak, gyerekként dolgoznak fel információkat és helyzeteket.

Uff!!!

Írta: Kovács Nikoletta

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: