Kulturáltan…

Lehet, nem leszek most ezzel a poszttal népszerű… A nap közepén, amikor már pont leültem volna az egyik porcikám se kívánja feladathoz, felhívtak a békettőre. Az egyik ötödik osztály. Már lassan olyan leszek, mint a vörös szemű bika, akinek céltábla van a szeme helyén, ha meghallom, hogy a „mármegint” évfolyammal van baj (valahogyan rendre megbolondul mindegyik osztály a három közül, valamelyik előbb, valamelyik később). Szerencsére/ szerencséjükre a cukker elsősöktől jöttem…

Szóval felmentem …. Az előző órájukon valami egészen ordenáré módon beszéltek egymással. Nem szeretnék beidézni, mert ha most adásban lennénk, innentől a poszt végéig (persze ha felolvasnám) egy folytonos sípszó lenne. De komolyan, nagyon-nagyon csúnyán beszéltek egymással, minden mondatukkal a nemi szerveket idéző szavak repkedésén kívül, gyalázták egymást a végletekig.

karomkodas-1

Néha ilyenkor, amikor ott állok, hallgatom őket, akkor közben egy pillanatra feladom és felteszem a kérdést magamnak: „Mit keresek én itt?” “Ezt akartam?”. De aztán rájövök, hogy valamiért itt kell lennem és ezt a feladatot kaptam. Furcsán kavarogtak bennem a dolgok. Egyébként is nagyon sokat rontottak a tanulmányi eredményükön, borzalmasan viselkednek mostanában, amit mondunk egy percig sem tart és falra hányt borsó. Szóval miután meghallgattam mik repültek ki a szájukon (hozzáteszem véletlenül pont nem emlékeztek rá), azt mondtam nekik, hogy OK, a következő lesz: hazamentek, elmondjátok szó szerint miért kaptátok a szaktanárit, kihangsúlyozva, aláhúzva, kövérre szedve, megdöntve, SZÓSZERINT; s a szüleitek visszajeleznek arról, hogy elmondtátok. Ha nem, akkor én fogom felhívni őket és mondom el… (most már inkább azt gondolom, hogy behívom, leültetem és végig hallgattatom, hogy a gyereke elmondja).

Tudom, hogy nem szép és félelmetes megoldás, de elég volt abból, hogy ocsmányul beszélnek, hogy ömlik a szájukból a mocsok, s néha felvenném és visszahallgattatnám vele. Azt hiszem elég volt, lecsapták a biztosítékot, szikrázik, zárlatos lett…

De közben eszembe jutott, hogy hirdetek egy munkacsoportot, hogy találjunk ki valami projektet. Lehetnének a Macska Rúgja Meg Csoport. Hátha találunk valami emberi megoldást, mert valamiért a “Ne beszélj csúnyán!” “Beszélj szépen” nem megy.  Például ilyenek elemek lehetnének:

 • magyar órán szép beszéd technika
 • tanuljunk meg cifra káromkodásokat
 • osszunk Legszebben beszélő osztály címet
 • adjunk a káromkodóknak valami vicces mondást, s mondjuk azt, használjuk ezt helyette
 • figyeljünk mi is arra, hogy ne beszéljünk csúnyán
 • kutassunk régi káromkodások után
 • beszélgessünk a káromkodás illemtanáról
 • vessük fel azt a kérdést, hogy mit gondolnak ők arról, aki csúnyán beszél, mit gondolunk, miért csinálja ezt.
 • vagy vegyünk 3 kg Szép, kulturált beszédet a Szóvirág Boltba, s adjuk nekik be reggelente.

janos-vitez-jaszai-mari-szinhaz-nephaz-tatabanya-original-27673

Bánom is én, de kezdjünk vele valamit. Mert eljutottam arra a vén szipirtyó szintre, hogy nagyon zavar, lehúz. S lassan elképzelem, ahogy bottal, bibircsókkal az államon, magas hangon suhanok a suhancok után, persze rázom a botomat és fejhangon azt kiabálom, hogy „ A kutya fáját! Nem tudtok Ti szépen beszélni!!! Majd megtanítalak én a szép beszédre!!! AMindenitNeki!”

Írta: Kovács Nikoletta

 

 

Kulturáltan…” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Új írása

 1. Jó sok évvel ezelőtt egy hetedikes gimis osztályban ütötte fel a fejét a káromkodás-kór. A hangadó választhatott az intő és egy oldalnyi régi káromkodás kigyűjtése között. Utána hetekig igen árnyalt archaizmusokkal tudták egymást elküldeni melegebb éghajlatra.

  Kedvelés

 2. Egy oldalas esszé volt minálunk is. Szó szerint le kellett írni, mit mondtunk, és arról megírni, mit is jelent valójában, és mivel lehetne helyettesíteni. Énis írtam egyet kettőt. A második körben már a helyettesítéssel teleírt oldal volt a feladat. Egyrészt rettenetes látvány volt egy-egy kicsúszott Hát ez k.rva jó! – t leírni. Másrészt nehéz volt megmagyarázni, hogy számomra miért is lenne jó egy szexet szolgáltató nőszemély… 😊

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: