Suliba megyünk. Szerinted melyik?

Egyre több barátom, ismerősöm kérdezi meg:

„Suliba megyünk. Szerinted?”

” Szerintem?”

Hát szerintem:

Válassz olyan iskolát, aminek elveivel Te, mint szülő egyetértesz. Ha ez nem így van, csak puffogni fogsz otthon azon, hogy ez miért így vagy úgy van. Szerintem ez fölösleges, a gyerek megérzi ezt, s benne lesz ez a háttérből érkező rossz érzés, még akkor is, ha sosem hangzik el előtte semmi.

Válassz olyan iskolát, ahol a gyerek, gyerek lehet. Még egyszer nem lesz 6 éves, hogy bepótolja azokat a játékokat, tevékenységeket, amiket ebben a korban szükséges vagy szükségtelen, de tenne. Hagyjuk, hogy legyen gyerekkoruk!

2017-01-27_tehetsegesgyerek

Válassz olyan iskolát, ahol a tevékenységközpontúságra épül a nevelés. A kicsi gyerekeknél ez mindent megalapoz az olvasáshoz, íráshoz, az alapvető matematikai műveletekhez. Ha rakosgatnak, pakolnak, játszanak tanulás közben, az segíti a bevésődést.

Válassz olyan iskolát, ahol a művészeti nevelés a mindennapjaik része. Sok kézművesség, tánc, ritmus, zene, verselés, mondókázás, rajz, festés, éneklés, játék. Mind-mind hatalmas képességfejlesztő erővel bír.

Válassz olyan iskolát, ahol szimpatikus a tanító néni neked és a gyermeknek is. Vele fogja a következő 1 évet biztosan, de általában 3-4 évet tölteni. Ha eleve fél tőle, nem szeret bejárni, akkor nehéz lesz vele a következő hónapokban.

Válassz olyan iskolát, ahol vallják a játék erejét, fontosságát. Mind a szabad, mind az irányított játékét. Ahol nem marad el a napközbeni udvar és játék, ahol a szünetben is lehet játszani.

Válassz olyan iskolát, ahol egyénileg figyelnek gyermekedre, s ő az elsődleges szempont a tanulás során. Ő mit tud, miben ügyes, miben tehetséges mit kell esetleg fejleszteni. Tulajdonképpen egy átlagos képességű gyermeknek még a módszerek sem fontosak, alapvetően magától is megtanulna olvasni egy idő után. (Itt azért én megjegyezném, hogy részképesség probléma, vagy annak gyanújával inkább a meixner módszert ajánlanám, elsősorban a prevenció miatt. De egy normál képességű gyermeket ne azért ne írassunk be egy olyan osztályba, ahol meixnerrel tanítják az olvasást, mert problémásaknak való. Nyugodtan írassuk be, ez csak egy olvasástanítási módszer, amely bizonyos szempontok szerint tanítja a betűket és nagyobb figyelmet fordít a betűk differenciálására.)

Válassz olyan iskolát, ami közel van. Egy kisgyermek életében reggel 5-kor kelni, azért, hogy a legmegfelelőbb iskolába járjon, nem sok értelme van. Tudom, hogy vannak olyan helyzetek, amikor ez nem lehet szempont, de szerintem érdemes átgondolni akár a későbbieket, amikor egyedül jár iskolába majd.

iskolavalasztas

Válassz olyan iskolát, ahol Te és Ő is biztonságban érzi magát, ahova bementek és jól érzitek magatok, szívesen vagy ott a nyílt napon, vagy akkor, amikor bementél szétnézni.

Válassz olyan iskolát, ahol gyerekműveket látsz, mert akkor büszkék a gyerekekre, fontosnak tartják a gyerekek elismerését, fontos a gyerek és szeretik is őket.

Válassz olyan iskolát, ahol a szöveges értékelés valójában szöveges értékelés és nem a százalékoké, a jegyeké a főszerep. Ha jól tudunk olvasni egy szöveges értékelést (feltételezve, hogy úgy is van megírva), akkor sokat segíthet abban, hogy hol tart a gyermek, melyik területen kiemelkedő vagy éppen pici korrekcióra, segítségre szorul. Na és nem is beszélve a kialakuló teljesítménykényszerről, szorongásról (sok olyan gyerekkel találkozok, aki szétszorongja magát azon elsősként, hogy hogy hány % – os felmérőt ír, szerintem ez nem a jó út).

Válassz olyan iskolát, ahol fontos a közösség, a szociális kompetenciák fejlesztése. Ez lesz a védőháló, ami majd a nagybötűs élet kötéltáncához kell.

Válassz olyan iskolát, ahol partnernek tekintenek téged, min szülőt, ahol elfogadják, hogy Te ismered legjobban a gyereked és közös megoldásokat kerestek a siker érekében.

Válassz olyan iskolát, ahol boldog gyerekeket látsz, mert akkor ők szeretnek odajárni és valószínű, hogy a Tiéd is szeretni fog.

Tudom, hogy mindig kompromisszumot kell kötni, s az egyikből engedni, hogy a másikat teljes mértékben megkapjam. A legfontosabb azonban, hogy ő jól legyen. S nem baj, ha elsőben nem tanul meg folyékonyan angolul vagy nem tudja még a periódusos rendszert, de játsszon, érezze biztonságban magát, szeressék, s a gyereket gyereknek tekintsék.  Sokkal fontosabb, hogy szeressen járni iskolába, mint a tananyag mennyisége.

Hát kedves szülők nem irigyellek Titeket, de remélem a legjobbat sikerül választani!

Írta: Kovács Nikoletta
Kép forrása:
http://www.ketnyelvugyerek.hu/blog/wp-content/uploads/2011/iskola.jpg,
http://www.csaladinet.hu/gallery/2017-01-27_tehetsegesgyerek.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: