Gender Gödör

Konferenciák sorozata jön most az életemben, de valahogy ez a tegnapi megmozgatott valamit az utóbbi hónapban. A téma a nemek közötti egyenlőség az iskolában. Nem vagyok a témának szakértője, sőt azt gondolom, hogy nem is vagyok biztos abban, hogy az én környezetemben, az oktatás területen bárki foglalkozott volna a gender kérdéssel. S hát mivel ez sosincs fókuszba, mindenkinek ajánlom, hogy kicsit morfondírozzunk el ezen.

Szóval bennem ezek a kérdések merültek fel a téma kapcsán, s nem tudom az igazságot, de a gondolataimat  szívesen leírom.

Kell-e fiú-lány csoportokat csinálni az iskolában? (pl fiú-lány technika)

Szerintem kiscsoportban kell tanítani, de nem kell fiú-lány bontás, hiszen miért ne szeretne egy fiú főzni vagy varrni, vagy egy lány fával dolgozni. Nekem az jutott eszembe, hogy ha már csoportbontás mennyivel jobb lenne, ha projektekre szerveződnének a csoportok. S ő választhatna, hogy melyiket csinálná szívesen.

Aztán persze eszembe jutott, amikor tavaly hetedikes lányoknál helyettesítettem és varrtunk. Olyan volt, mint a régen lehetett a tollfosztás vagy a fonóban, ültünk, mindenkinek járt a keze és közben csacsogtunk, beszélgettünk csajos dolgokról. S azt el tudom képzelni, hogy ez a fiúknál is így van, csak mégis máshogyan. Szóval ennél a korosztálynál azt érzem, hogy szükségünk van fiúk-lányok csoportjára, ahol maguk lehetnek együtt így vagy úgy.

fiuk-es-lanyok-31

Kell-e testnevelésből csoportokat csinálni ilyen bontásban?

Testnevelésnél számomra kicsit más a helyet, ott úgy érzem 7-8 évfolyam környékén testi adottságok, érés miatt talán jobb, ha külön vannak. A lányok szívesebben részt vesznek nálunk az órán, amióta külön vannak. De fontosnak tartanám, hogy ha már külön, akkor legyenek olyan helyzetek, órák, amikor együtt vannak és játszhatnak, sportolhatnak együtt (ezt azért szervezésileg nem olyan nehéz megoldani, ha egy időben vannak az órák).

Kell-e máshogyan tanítanom tantárgyakat fiúknak és lányok, vagy úgyis megfogalmazhatnánk, hogy kell-e tanítási órán más dolgokat behoznom a fiúk-lányok miatt?

Ez elsőre olyan nagyon jó ötletnek tűnt, s zseniálisnak. Közelítünk-e történelem órán a tananyaghoz egyrészt a csaták, másrészt a hősnők vagy a nagy szerelmek és kapcsolatok felől, vagy fizika órán hangzik-e el lányokra vonatkozólag példa vagy csak a vonatokkal próbálkozunk stb.  Aztán azon gondolkodtam, hogy talán nem is a gender szerinti kérdés fontos, hanem, hogy a különböző tanulási stílusuknak megfelelő megközelítésekről is legyen szó egy-egy tantárgynál. Bár a gender még mindig érdekes…

kisfiu_kislany_ds

Milyen mintákat mutatnak az elnőiesedett tantestületek? Létezik-e, hogy van olyan gyerek, aki 15 éves koráig nem találkozik férfi pedagógussal?

El tudjuk azt képzelni, hogy van olyan, hogy csak nőkkel találkozik egy gyerek. Pedig előfordulhat, simán. S aztán itt gyorsan belebonyolódtunk is egy témába, hogy mik azok a férfi szerepek, amit csak ők adhatnak meg és mi nők nem. Ezen nagyon sokat gondolkodtam, s aztán jól nem tudom a választ. S ott a workshopon sem derült ki, sőt még a kérdés is megosztó lett. Az óvóbácsi kapcsán is az apaminta lett megfogalmazva, de hogy az mi is valójában, miben más, mint én nő adhatok. Én hiszem, hogy mást ad egy férfi, mást tud adni egy férfi, de meg tudjuk fogalmazni, hogy mi is az, amit csak ő?

Szóval az egésznek a konklúziója számomra, hogy ezzel a kérdéssel nem foglalkozunk, s nem hiszem, hogy vannak rá pontos válaszok, de érdemes elgondolkodnunk rajta, s tudatos szintre emelnünk, hogy ennek mentén is érdemes egy kicsit gondolkodnunk, akár gyerekről, akár tantárgyról, akár tantestületről.

Ja és alapítsuk meg a Férfiak az Iskolában Egyesületet, hogy minél több férfi kapjon elismerést, hangot ezen a területen… Kellenek ők nekünk az oktatásba!!!

Írta: Kovács Nikoletta
Kép forrása:
http://www.pecsma.hu/wp-content/uploads/2014/09/Fi%C3%BAk-%C3%A9s-l%C3%A1nyok-31.jpg,
http://www.csaladivilag.hu/wp-content/uploads/2010/08/kisfiu_kislany_ds.jpg

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: