Tanulás és turbán

Belekeveredtünk egy iskolai pedagógus ellenőrzésbe és ezért aztán a héten kijárt nekem az óralátogatásokból, s ha ezt a folyamatot nézem, ki is fog még erre az évre (azt hiszem, 6-7 ember tartozik hozzám, az fejenként 2 órával). Szóval voltam a héten órákon, s azon gondolkodtam, hogy na abból a három órából szedjük össze mi maradt meg bennem, mi az, amire annyira tudtam figyelni, hogy megmaradt az emlékezetemben 2 nap után is.

 1. Mindenképpen beugrott a turbán, hogy a történelem órán volt erről szól és, hogy ez a vagyontól is függött, hogy kinek mekkora turbánja van, ja és hogy miért volt úgy hajtva, hogy középen volt egy lyuk.
 2. Aztán emlékszem határozottan a vázlathoz rajzolt ábrára, amit el is kezdtek kitölteni, még arra is élesen emlékszem, amikor a kisfiú felírta a Magyar Királyságot, extrém nagy betűkkel. Arra már nem, hogy mi volt a többi felirat.
 3. Emlékszem a térképre, s annak a színeire, a három részre szakadt Magyarországra.a-harom-reszre-szakadt-magyarorszag_0lbz6uhf
 4. Ja és határozottan emlékszem a pedagógus mozgására, ezt valószínű, hogy azért, mert erről szoktam ábrát készíteni.
 5. Aztán a fejlesztő órából emlékszem a gyönyörű füzetvezetésre és annak a megjegyzendő pontjaira, számolások kékkel stb.
 6. Aztán emlékszem a füllentős játékra, s abból is elsősorban a vakon kiválasztott számokra.
 7. Nagyon érdekes, hogy az erkölcstan órából az egyik momentum, ami megmaradt, hogy mondjanak jó tetteket, s ezekből az maradt meg, ami vagy érdekes történet volt, vagy megérintett érzelmileg.
 8. S persze megmaradt a gyakorlat, amit csináltak, a közös tollal rajzolás, de a feladat kiadásáig, mert onnantól kezdve, hogy rajzoltak, mi kiszorultunk ebből (ennek így is kell lennie, ez a természetes), de maga a feladatkiadás, hogy ez izgalmas lesz.9901_waris-ok

S ha ezt összegezzük:

 • vizuális támogatás
 • cselekedtetés, még a rajzolást, mint ábrakészítés is idetartozik nekem
 • rend a füzetben (itt is a vizualitás lép be)
 • érzelmi érintettség
 • játék
 • tapasztalatszerzés (gyakorlat megélése)
 • s a mese-, történetmondás

Szóval, ha ilyen elemeket használunk az órán, foglalkozásokon, akkor az nekik is tovább megmarad, ha az én fáradt, 40+ – os agyam megjegyezte ezeket.

Írta: Kovács Nikoletta

 

Kép forrása: http://www.glamouronline.hu/lapokkepek/cikkek/9000/9901_waris-ok.jpg, https://www.google.hu/search?espv=2&biw=1366&bih=589&tbm=isch&sa=1&q=h%C3%A1rom+r%C3%A9szre+szakadt+Magyarorsz%C3%A1g&oq=h%C3%A1rom+r%C3%A9szre+szakadt+Magyarorsz%C3%A1g&gs_l=img.3…51566.63948.0.64210.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0….0…1c.1.64.img..0.0.0.zJhAH9nkNY4#imgrc=on8eAayWkN-BNM:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: