Történelmi pillanat

Milyen a jó iskola?

Amelyiknek vannak történetei, hús-vér történetei, erről vagy arról, de vannak. Történetek, aztán nemcsak történetek, hanem pillanatok. Olyan pillanatok, amik fontosak, „történelmiek”.

Történelmi pillanatok…

Az egyik gyerekem, soha életében egyetlen dolgot nem csinált meg előre, nyögve-nyelve az órai munkát, a házi feladatot, hétfőn azzal lepett meg, hogy két fejezetet is előre olvasott a János vitézből, na de a rutin feladatot is megcsinálta hozzá. S miért? Mert unatkozott… Hát kell ennél nagyobb boldogság, akkor, amikor megbukott fél évkor irodalomból.

Aztán persze az is az, amikor a problémás kisfiú, lélekszakadva rohan hozzám, hogy segítsek, mert a másik gyerek rossza az órán, és ő az, aki rendet, akar teremteni. S megtörtént először talán ebben az évben, hogy nem ő csinálta a balhét az osztályban.

A történelemi pillanatok nem nagy dolgok, de első lépések a siker felé. Az első mozzanatok, amit észre kell venni, kihangosítani, kirakni a kirakatba, s az abban rejlő pici hibákat nem venni észre. Mert ugye az a feladatmegoldás kicsit girbe, kicsit gurba, de előre, otthon, magától. S ez a fantasztikus. S hát a probléma sem teljesen a másik gyerekből adódott, de életében először észrevette és ő szaladt a megoldásért.

Szerintem ezeket kell felírni a hátsó lapjára annak a könyvnek, ahol arra keresünk választ, hogy mitől jó egy iskola, hát attól, hogy észreveszi a gyermek életében a történelmi pillanatokat, még ha az olyan apró is, hogy csak nagyítóval látható. Észreveszi, tudja, erősíti azt…

Írta: Kovács Nikoletta

 

Kép forrása:https://www.usnews.com/dims4/USNEWS/a4dafdc/2147483647/thumbnail/970×647/quality/85/?url=%2Fcmsmedia%2F9b%2Fd6%2F69752894485988e9fde98816df9f%2Fresizes%2F1500%2F140716-editorial.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: