Leszarom tabletta receptre

Foglalkoztat, hogy miért érzem azt nagyon sok pedagógusnál (és itt magamat is beleértem), hogy egyre gyakrabban motiválatlan, nincs kedve a mindennapi munkájához, türelmetlenebb a gyerekekkel, kollégáival. Konkrétan olyan, mint aki bevette a leszarom a tablettát.

Miközben tegnap utaztam befelé reggel a suliba 5 naplóval a táskámban, amit hazacipeltem, hogy kijavítom, s persze aztán visszacipeltem. Biztos a nem könnyű hátizsák és az előző napi gondolat, hogy na, majd persze, hogy otthon dolgozzak késztetett arra, hogy kifelé meredve a BKV busz ablakán elmerengjek ezen. Aztán elkalandoztam affelé, hogy ma sokáig fogok maradni, akkor talán holnap nem is jövök, hiszen ledolgoztam a munkaidőm. S ennél a pontnál volt egy „ácsi, ácsi” érzés. Én életemben nem mondtam ilyet, vagy legalábbis nem volt bennem az, hogy számolom a munkaidőm perceit és nézem, hogy ha ma ennyivel többet voltam, akkor holnap majd lecsúsztatom.

Képtalálat a következőre: „óra”

Az „ácsi, ácsi” gondolatom pedig odavezetett, hogy végig gondoltam, hogy van az én lojalitásom, elköteleződésem. Tudok az iskolámmal nagyon lojális, elköteleződött lenni, tudok az iskolámért bármit megtenni, tudok bármelyik szervezetért, ahol dolgoztam bármit megtenni. S a kérdés megfogalmazódott, tudok ugyanolyan lojális, elköteleződött lenni a felettünk álló szervezettel, csoporttal, minisztériummal.

A válaszom nem lett. Mert sokszor a rendszer miatt nincs kedvem megtenni. Motiválatalanná tesz, hiszen eldöntik a fejem fölött, hogy milyen legyen az iskolám, hány gyerek járjon oda, hány osztályt indíthassak, s ha lehet, jó sokan járjanak egy osztályba, mert az a jó a gyereknek. Eldöntik hogy egy pedagógusnak hány órája legyen, mit tanítson, mennyit legyen az iskolában, s az SNi-s gyereket meg fejlesszük délután vagy a szabadjáték alatt. Nem „csinálhatok” iskolát, mint pedagógus, nem csinálhatom a magam módján, mert mindig valami rossz szájíz ér, mert beleszólnak, mert rendelkeznek, mert utasítanak. Olyan ez, mint egy reflex kísérlet, aminek az alapja, hogy ha valami csinálsz, megcsíp az áram, hol ezért, hol azért. Egy idő után nem fogsz csinálni semmit.

Szóval kicsit azt érzem, hogy mi pedagógusok, s tartozzon bele a mibe az, aki azt érzi, hogy ide tudja sorolni magát, azért is vagyunk egyre gyakrabban motiválatlanok, mert nem tudunk megbirkózni ezzel az értékrendbeli különbséggel, s ez iszonyatos feszültségeket, bizonytalanságokat, apátiát okoz, mert ez sem lehet, meg azt sem, meg azt inkább úgy kell csinálni. S mindennek a következménye, hogy néha (?) olyanok vagyunk, mint akinek receptre írták fel a leszarom tablettát.

20090219-133043-sZ4BfXqp_3

 

Ennél a pontnál odaértem, lekászálódtam a buszról a dög nehéz táskámmal tele naplóval, s berollereztem a suliba. Leellenőriztem a naplót, s a törzskönyveket, megsimogattam egy-két gyerekarcot, helyreraktam a rendetlenkedőket, megnéztem a műsor próbáját, megtartottunk két fegyelmit és fél 2 helyett 5-kor hazarollereztem.

Még mindig lojális / elköteleződött vagyok, de meddig?

Írta: Kovács Nikoletta
Kép forrása: http://www.originart.hu/termekek/20090126-210712-3p8ZvvDO/20090219-133043-sZ4BfXqp_3.jpg, http://2.bp.blogspot.com/-_4F4JYuuLiM/UH0dYPZ_aVI/AAAAAAAACsI/zRILTSlrhf8/s1600/leszarom.png, http://privatbankar.hu/data/cikk/27/23/41/cikk_272341/ado_jogtar_ora_1_oszlopos_breaking.jpg

Leszarom tabletta receptre” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Új írása

  1. Ez nagyon ott van, az elektrosokkos hasonlat pedig teljes telitalálat. Kösz Niko, hogy távol laksz a munkahelyedtől, és ilyenen tudsz gondolkozni. Úgy látszik, nem csak engem zavar a saját leszarom tablettám.

    Kedvelés

    1. De ahhoz, hogy ilyenekről tudjak gondolkodni, ahhoz kellett, hogy egyszer egy pillanatban megkérdezzem tőled, hogy hogy vagy. Mert én ezt látom, ott, ahol, az egy dolog, de egészen máshol, egy másik környezetben, egy egészen más karakter ugyanazt látja, abban akkor van valami. A baj, hogy nem kellett sokat gondolkodnom..

      Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: