Fordulat

Van az a helyzet, amikor magad sem érted hogy hogyan, de sikerül megfordítanod egy végzetesnek ítélt beszélgetést. Vékony, nagyon vékony, lenőtt vörös haj, a hátsó zsebéből kikandikál az ecigi. Nagy ígéreteket, tett év elején, hogy majd ő megmutatja nekem, hogy lehet ezt máshogy csinálni, be fog járni, tanul, hogy meg legyen a 7. osztályos bizonyítványa. Az előző iskolába nem járt be, dühkitörések, verekedések sora, többszöri pszichiátriai kezelés. Keményen indított az év elején, sorra hol itt, hol ott kaptuk el. Dohányzott, verekedett, hangosan zenét hallgatott az órán, szemtelen, tiszteletlen. A tiszteletlensége túlmegy a flegmaságon, olyanokat mond és úgy, hogy csak rebegtetjük szempilláinkat. Tudjuk már, dühös, „hülye”, idő kell, s lehet vele értelmesen szót váltani, nyilván ezt már ő is tudja, de ott, ott nem tudja megállítani. Közben az új osztálytársak sem viselik jól a rezgésszámát, idegesíti őket, s ráadásul ujjal mutogatnak rá, hogy „neki mindent lehet?” Én személy szerint nagyon bírom, mert ha épp jó passzban van, akkor lehet vele beszélni, s talán meg is fogad néhány tanácsot. Ő az, akit szépen megkértem arra, hogy ha érzi, hogy megy fel a pumpa, kérjen Arizonás papírt, s menjen le. S sokszor élt is ezzel a lehetőséggel. Ami külön érdekes, hogy mindenkit, mindentől meg akar védeni. Ő a fő védelmezője annak, akit kiszemel, annak megmondja, hogy mit és hogyan csináljon, s bármi áron meg is védi. Több verekedése abból származott, hogy nem is őt, hanem a védelmezettjét bántották.  Na, jó a tényen nem változtat, egyszerűen nem viseli el a közösség, kilöki magából, s elkezd mellette duplán pörögni az osztály. Folyamatos balhék lettek az osztályban.

Anyuka, családgondozó, osztályfőnök… Beszélgetés, ez így nem mehet tovább. Végül kimondódott, a szülő is úgy érezte, hogy a magántanulóság a legjobb út, a gyerek egyre többször omlik össze, s hát a cél a hetedikes bizonyítvány. Kétségbeesés, sírás a gyerek részéről, s hát részemről is, bár meg voltam győződve, hogy ez a legjobb út. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve, meséltem neki a Zöld Kakas Líceumról, s hogy ott biztosan tök jó helye lenne, de ehhez az kell, hogy belehúzzon, tanuljon. Innentől választhat egy mentort a tanárok közül, bejárhat konzultációra, elmehet a Koma Bázisra délutánonként tanulni. S ha ügyesen osztja be az idejét és figyel arra, hogy a vizsga legyen a középpontban, még hamarabb bejuthat, mint gondolná. Sikerült megfordítanom, úgy ment el, hogy azt láttam rajta, oké ez menni fog. Akkor pénteken 10-re itt lesz, addigra meglesznek a követelmények, döntse el, hogy ezt akarja vagy nem, s válasszon mentort.

Ritkán veregetem meg a vállam, de most, most megérdemeltem….

Képek forrása: http://www.astronet.hu/lapokkepek/cikkek/6000/6812_cikk_Depositphotos_30825367_m-2015.jpg,  http://www.portfolio.hu/img/upload/titleimages1500/F/fordulathullamvasut1500-20160503.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: