Egy hajszálnyi siker

Varrogatás közben tegnap beugrott egy két évvel ezelőtti történet. Sopronban tartottunk több alkalmas erőszak-megelőző foglalkozásokat egy gyógypedagógiai intézményben.  Több csoportom is volt, de enyémek voltak a legkisebbek, az elsősök. Nem mondom, hogy könnyen lehetett őket kezelni, de édesek voltak. Köztük volt N., értelmi sérült kislány, akit csak bizonyos tevékenységekre tudtuk rávenni. Sokat énekeltünk, játszottunk, s valahogy N.-nek beakadt a szivárványos dal, s a foglalkozások végére (ha jól emlékszem 3 hónapig jártunk, s 2-2 foglalkozást tartottunk), N. elkezdett színeket használni. Addig egyetlenegy színt sem volt hajlandó még megfogni sem, onnantól színekkel nyomdázott.

Valahogy tegnap beugrott N., biztosan nem véletlenül, talán túl nagy változásokat várok, hogy előre lépjünk bizonyos kérdésekben, s nem értékelem eléggé a pici változások erejét.  Miközben tudom, csak kicsi apró lépésekben lehet haladni, s észre kell venni a hajszálnyi változást is, mert azok a hajszálnyiak valójában óriásiak. S ha azt hajszálnyit nem erősítem meg, akkor elbuktam a változáshoz szükséges energiát, erőt, motivációt. De olykor oly nehéz, amikor hülyeséget, hülyeségre halmoznak és ott, abban a helyzetben ott lévő pedagógusnak és felnőtteknek az fontos, ami ott történt. Nehéz szem előtt tartani, emlékeztetni, hogy ez nem akkora gáz, mert közben azt teljesítette, amit kértünk tőle. Például, ha az a cél, hogy ne verjen laposra mindenkit aznap, az eltörpül mellette, hogy nem dolgozik, s meg kell dicsérni, pozitívan meg kell erősíteni, hiszen a legfelső célt teljesítette, miközben azért messze nem a legideálisabb viselkedést tanúsította.

Azt hiszem sokszor ez az egyik legnehezebb része a mindennapoknak, nem elfelejteni a felsőbbrendű célt, s nem elkezdeni csesztetni valami másért, miközben dicsérnünk kellene, azért, amiért abban lépett előre egy hajszálnyit. S azt már csak félve írom ide, hogy a sok hajszálból hajcsomó lesz egyszer.

Írta: Kovács Nikoletta

Kép forrása: http://nepszava.hu/picture/24827/normal/98/00098854.jpeg

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: