Kapitány, ó kapitány

Elkezdtük az önellenőrzéses óralátogatásokat.  Saját döntésemből adódóan, egy nap alatt van a kettő, így nekem jobban szervezhető a dolog. Bevallom, nem irigylem a szakértőket, akik minősíteni járnak, nagyon fárasztó volt. 2 órát megfigyelés, 2 óra elemzés. Nekünk szerencsére nem kellett jegyzőkönyvet írni ott helyben, de egyszer azt is meg kell csinálni. Azt hiszem az a legrosszabb része a dolognak a 18 oldalon keresztüli kérdések és kérdések, amire valahogyan válaszolni kell, s nekem úgy tűnik a legfontosabb a dokumentumok elemzése. Az egésztől ez veszi el a kedvünket. De közben annak, aki átesik az önellenőrzésen egy jó élmény. Izgulnak nagyon, de kapnak érdemi visszajelzéseket a munkájukról.

Képtalálat a következőre: „jó tanár”

Mindkét óra szuper volt, a gyerekek mozogtak, számoltak, írtak, fogtak, láttak, hallottak, minden érzékszervüket megmozgatta a tanár bácsi. Zseniális volt a folyamatos magyarázatok kérése, a kritikai gondolkodás fejlesztése az egyéb gondolkodási műveletek mellett kiemelkedett. A tanító bácsi szóvicceket, nyelvi játékokat gyárt folyamatosan, mi ez, ha nem tantárgyi koncentráció? Szépen lassan a gyerekek is belejönnek, s megértik, ha azt kérdezi: „Kinek volt pipátlan?”. S persze ez az én számból, bénán hangzik, de az övéből. Az övéből az is kiszaladt, hogy csibész, meg csúfondáros, meg lepkepuki könnyű feladat, s a gyerekek már értették.  Ez az, amit nem is fogsz tudni leírni sehol, sehogyan. Azt, amilyen ő valójában. Pedig a legnagyobb hatást ezzel gyakorolja. A pedagógus igazán a személyiségével fejleszt….

Lehetek én bármilyen jó szakember, használhatok ezer meg ezer módszert, de leginkább azzal hatok, amilyen vagyok. S ezért nehéz ez, mert emberként vagyok egy folyamatban. Persze elemezgethetjük, hogy mitől jó egy pedagógus személyisége, de azt hiszem mindenki úgy jó, ahogy van, egy fontos, hogy azt belássuk, amilyen vagyok az nem mindenkinek a legmegfelelőbb, s nem vagyok mindenki számára én, a megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: