Vlogger…. Te tudod mi az?

Hajnalban kaptam egy értesítőt, hogy az én egyetlen Kolosom ( a kisebbik unokaöcsém) egy videót töltött fel a Youtube csatornájára. Eleve ott kezdődött, amikor tavaly éppen tombolt a peonzaláz és kitalálta, hogy trükköket fog feltölteni, mert majd ezzel fog ő nagyon sok pénzt keresni. Persze két videónál kifulladt a dolog, de én minden alkalommal lájkolom, mert ez neki irtó fontos (annyira, hogy képes ezért rám csörögni). Tegnap meg úgy tűnik, sikerült rávennie a nővérét a vicces gumicukor kihívásra.

De nem is ez a fontos az egészből, hanem az, ahogyan 10 évesen tolja ezt. Bátran, szinte baki nélkül tud beszélni a kamerába. Szinte végig kommunikál a közönséggel, ritkán “őzik”, s csak ritkán akad meg egy-egy mondata közben. Ha bakizik is, nem jön zavarba. Hogy ezt kitől tanulta?

Persze ő már  Z generációs gyerek, már úgy használja ezeket a platformokat, mint ahogy én telefonálok vagy sms-t írok. De hogy vlogger lesz belőle, na azt, azért nem gondoltam volna, ahhoz biztosan kell egy személyiség is. Neki meg, van hozzá. Nyitott, bátor, önálló, vállalkozói kezdeményezőkészsége az egekbe, s a kommunikációja verhetetlen.

Ki is az a vlogger? Ugye jó kérdés… A vlogger, aki tematikus videósorozatokat készít és azokat publikálja valami videócsatornán, általában azért a youtube-n. S akkor itt álljunk is meg egy pillanatra. Ez ma már egy új foglalkozás, már a bloggerrel is nehezen barátkoztam (bár egy kicsit én is az lettem pár hónap alatt), na de  valaki vlogger lesz és folyamatosan videókat posztol. És közben ez a blogoldal az összes szót nem helyesnek nyilvánítja, ergo az “Ő” szótárában sincs benne. Tehát ezek annyira új kifejezések, hogy az alapszókészlet nem is ismeri.

Képtalálat a következőre: „futureworkfestival”

S ha egy picit tovább gondoljuk, akkor lassan-lassan eljutunk oda, hogy 10-15 év múlva újabb és újabb foglalkozások jelennek meg majd a piacon, amiről nekünk fogalmunk sincs és majd csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit akarsz Te kisfiam? Fel vagyunk mi erre készülve? Fel vannak ők erre készülve? Fel van az én 11 éves unokaöcsém készülve érzelmileg arra, hogy 200-400 követője legyen? Mi van azokkal a srácokkal, akik így vagy úgy , valahogyan e indítanak valamit és 16-18 évesen milliókat keresnek? Fel vannak erre készülve? Fel vannak a szüleik erre készülve? Felkészültek arra, hogy egy vállalkozást vigyenek? Aztán persze már nagyon félve írom ide, hogy mi pedagógusok fel vagyunk-e erre készülve? S összeszorított szemmel, szájjal, hogy az iskolarendszer fel van-e erre készülve? Tud-e bármit is erről a pedagógus?

Biztosan azért is foglalkoztat a téma ennyire, mert lesz egy konferencia, ami ezzel a témával foglalkozik, s most sokat pörögtem rajta; és közben a saját családtagom egy új platformon, “új” dologgal talál meg, ami alapvetően ma már egy foglalkozás. Esküszöm nem a fesztivál promótálására készültem a blog elején, de ha már van egy ilyen,akkor említsük meg….

A konferencia honlapja: http://www.futureworkfestival.hu (nem mellékesen van pedagógusjegy)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: