Ígéret szép szó….

Csak azért mert megígértem, újra tantárgyfelosztás van a porondon két napja. S az ígéret szép szó, ha megtartják, bizony úgy….

Majdnem minden ígéretemet meg szoktam tartani, csak nem biztos, hogy akkor és ott, lehet éppen 2-3 év múlva, de nem felejtek és megcsinálom. Azért van nagyon sok minden körülöttem, mert sok mindenbe kezdek bele.

Most például nagyon érdekes témával kezdtem el foglalkozni, s annyira foglalkoztat a dolog, hogy sokszor, ahelyett, hogy lassan már nem mondom ki, de magam is unom dologgal (tantárgyfelosztás) foglalkoznék, aközben ezen morfondírozom.

Az Aranyanyus hétvégén sokat beszélgettem a Körház-Suli aranyanyujával, hogyan tudnék én rácsatlakozni azzal, amit én tudok, az ó programjára. Ugye ez a program alapvetően arról szól, hogy otthon vagy körházban lévő beteg gyerekeknek segít fiatal önkéntesekkel abban, hogy haladjanak a tanulással. AZ én agyamba viszont az furta be magát hogy oké hogy tanulnak otthon, még az is, hogy le is vizsgáznak. Na de mi a helyzet a szociális kompetenciáikkal. Ugye egyre többször hangzik el, hogy már nem igazán az információk, tananyag tudása a szükséges hanem a szociális kompetenciák fejlettsége az, ami szempontként szerepel a jövő munkaadóinak a listáján. Szóval azon dogozom fejben, hogy hogyan lehet digitálisan, online úgy szociális kompetenciákat fejleszteni, hogy a legtöbbet tudjon fejlődni, betegsége, állapota ellenére. Értem ezt úgy, hogy nyilván akkor tudna legtöbbet fejlődni, ha részt tudna venni face-to face egy ilyen csoportélményes, kompetenciafejlesztésben, de hát ugye erre nincs lehetőség. Szóval ezen jár és kattog az agyam. Olyan valami (szoftver, applikáció, persze pontosan még a megnevezését sem tudom) kitalálása, ahol online kihívásokat kap, ahol kis csoportos digitális problémamegoldásokat kap, ahol esetleg van személyes mentora, akitől tud segítséget kérni, hogy merre haladjon tovább, ahol életkor , érettség szerint lehet választani programokat (pl. pályaválasztás, szexuális nevelés), ahol tud kortársakkal akár egy játékot lejátszani, ahol tudunk alkotói pályázatokat hirdetni, ahol tud chatelni kortársakkal, akár sorstársakkal is… Szóval rengeteg minden van a fejemben, s ha végére érek, akkor jó lesz nagyon, na majd csak győzze egy informatikus megcsinálni.

cél

A másik ötlete is szuper, de az picit messzebb van a céltól. még annyira sincs kiforrva, mint az előző, de mégiscsak a fejemben zizeg a dolog. Létrehozni egy olyan helyet, ahova egy-egy fontos program előtt, elhozhatja a szülő a gyermekét, s felkészítheti őt arra, hogy mi is vár rá. Problémás ADHD-s, autizmus spektrum zavaros stb. gyerekeknél nagyon nehéz az új helyzetek kezelése, a z új ingerek kezelése, ami ezzel jár. Ki hogyan reagál erre, az egy másik téma, de mindenképpen nehéz helyzet, vagy minden megfogdos, vagy sikítófrászt kap, ha meglátja. Milyen jó lenne egy olyan terápiás központ létrehozása, ahol azon dolgozunk, hogy ezeket a helyzeteket a gyerek kipróbálhassa, előzetes tapasztalatokat szerezzen, közelebb kerülhessen hozzá. Nyilván annyira sok helyzet van, hogy nem lehet minden helyzetre felkészülni, de miért ne lehetne néhány demonstrációs helyszínt teremteni. Pl. fogorvosi rendelőt, vagy kirándulóhelyet, vagy iskolai tantermet, óvodai csoportszobát, éttermet, gyorséttermet, mosodát, közlekedési eszközöket…

Persze folytathatnám az ötleteimmel, de hát az ötletekkel tele van a padlás. Már csak pénz, paripa, fegyver hiányzik ezekhez… De egyszer, egyszer majd lesz, megígérem…. Ja és egyszer, egyszer a maratont is lefutom…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: