Sinus, cosinus

Elkezdődött a képzés. Bepakoltunk, kipakoltunk. Elkezdődött. Szeretek képzést kezdeni, nagyon izgalmas, hogy hogyan reagálnak az első pillanatokra.  A bizalmukat elnyerni, ez az első feladat. Mert ha ellenáll, nem fog velem jönni az úton, s egyikünknek sem lesz jó. Mindig nagyon sok energiát fektettek abba, hogy a képzés eleje profi legyen. Az ismerkedés, az elvárások megfogalmazása, hiszen itt sok minden eldől. Bízzon bennem, biztonságban érezze magát, ezért én sokszor kicsit többet mesélek magamról, lássák, ki vagyok, mit csinálok, kicsit többet adni magadból, sokszor segít. Ennél a csapatnál ezzel semmi gond nem volt, nagyon gyorsan hangolódtunk egymásra. Az első kínos 10 perces kire várunk után, belevágtunk és belőlem is eltűnt a feszült figyelem, hogy hogyan reagálnak. Nap végére már az idétlen bemelegítő játékok egyike sem volt ciki. Simán vették a York akadályt, ma meg vágunk fát.

A tegnapi képzésen a pakolászás után, bóklásztam a teremben. Összenevettünk az egyik kolléganővel, hogy ez az ő terme, amikor felpillantottam a falitáblára. Egyrészt megjegyeztem, hogy biztosan matek tanár, másrészt az első kérdésem az volt, hogy ez középiskola is. Gyorsan rávágták, hogy nem. Még néztem egy kicsit a táblát a falon, mégiscsak valami nem stimmel, hiszen az egy sinus, cosinus, tangens, kotangens betűjelek voltak, szögekkel, gyökjelekkel. De hát ez, ez, ez… ez középiskolás anyag, nem? Nem, itt 7. osztályban tanulják. Persze néztem csodálkozva, s nagyon gyorsan kezdtem pörgetni a file-kat az agyamban, hogy mi a túrót jelent is ez, hogy is kellett ezt kiszámolni. Persze fogalmam sincsen, hiszen lassan 25 éve nem használtam ezeket a fogalmakat, vannak szögek benne, ez tuti. Lehet tök egyszerű, csak én akkor azt a befogadást választottam, hogy akkor tudtam, sose többet.  Azt hiszem, nem voltam készen erre, az én kis későn érő lelkemnek annyi tudást később kellett volna megkapnia. Kedvet is kaptam, hogy utána nézzek, hogy is van ez ezekkel, és miért is vannak ezek. Gyakran megfogalmazódik bennem ez a gondolat a fizika-, kémiatudásommal kapcsolatban is. S persze azonnal az a gondolat is eláraszt, hogy miért is kell ezt egy hetedikesnek tudnia? Miért kell tudni ezt 13 évesen? Ha valaki nem gimnáziumba és egyetemre megy, hanem kőművesnek vagy autószerelőnek, miért is kell tudnia? Valaki, valamilyen magyarázattal tudna szolgálni? Aztán már egy pillanatig sem csodálkoztam, hogy kiderült, itt a gyerekek délután 2-3 órát tanulnak, akár alsósként is, s a pedagógusok 8. évfolyamos vizsgára koncentrálva készítik őket fel már 5. évfolyamtól. Nincs idő „bohóckodni”, haladni kell az anyaggal, pörgetni kell. S akkor már csak halkan súgom azt a kérdést, hogy mi lesz azzal, aki nem olyan ügyes, valamilyen részképesség gyengesége van vagy csak lassú.

Szóval izgalmas utazás ez, egy másik világban. Nekem is hatalmas tanulás. Hihetetlen, de a fásultságom is elmúlt, van kedvem képzést tartani, felvillanyozódtam, újra csillognak a szemek, s várom, hogy felszabaduljanak a kreatív gyökök és újra szárnyalhassak.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: