Edgar Dale. The cone of experience

Pedagógus nap van, ezért arra gondoltam, hogy ma írnék egy olyan fószerről, aki már nagyon-nagyon régen megfogalmazta azt, amit ma szerintem szem előtt kellene tartani a tanítás során.

Egdar Dale 1946-ban publikálta először (majdnem azt írtam, hogy posztolta) “The cone of Experience” elnevezésű ábráját, amit magyarul Tapasztalatok piramisának nevezünk. Ez a jó ember 1946-ban azt mondta, hogy leginkább akkor tanulunk, amikor mondjuk és csináljuk, azaz, igazi tapasztalatokat szerzünk. Bár Dale nagyon tudatosan nem tett számokat az ábra mellé, sőt azt is mondta, hogy ezt sose tekintsük kőbe vésett rangsornak. A következőt mondta az általa reeprezentált ábra mellé:

„Ereszkedj olyan alacsonyra a skálán amennyire csak szükséges a megértés biztosítása érdekében, de emelkedj olyan magasra, amennyire csak tudsz a leghatásosabb tanulás érdekében.”

EZ alapján az a dolgunk, hogy minden tananyagot a megértés érdekében egyre inkább a tapasztalat szintjére vigyünk. Csinálja, lássa, hallja, beszéljen róla, s akkor fogja igazán megtanulni. Nem cél, hogy a többit ne alkalmazzuk, s mindig minden helyzetben csillivillli, csinnadrattát rendezzünk, de az igen, hogy többféle módon megközelíthesse a tananyagot.

Tegnap erről is volt szó a Különleges Padtárs képzésen. S végül az egyik kolléganő elmesélte, hogy hát azért ő tud ellenpéldát is, mert a 7. évfolyamon, amióta volt nálunk több képzésen, azzal kezdi a Kőműves Kelemen tanítását, hogy papírtornyot építenek, s így megépítik Déva várát, aztán veszik a balladát és beszélgetnek róla. Amikor megkérdezte tőlük, hogy na mire emlékeztek a tananyagból, azt mondták arra, hogy papírtoronyból várat építettek, s arra nem, milyen műfaji jellemzők vannak. Hát erről beszélünk! – kiáltottunk fel mindketten Gabóval. Ez nem kritika, hanem élő tapasztalat, arról, hogy az marad meg, ami tapasztalat, érzelmeket mozdít meg, gondolatoka ébreszt. Most már csak az a dolga, hogy kitalálja, hogyan tudja ezt megcsinálni a ballada műfaji jellemzőivel.

Éljenek a pedagógusok! Gondoljatok ma rájuk szeretettel és ma kedves pedagógus kollégák megérdemeltek egy finom fagyit!!!

Illusztráció: Sylvia Duckworth

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: