De az élet nemcsak játék és mese…

Mindig egészen fura érzés úgy az iskolában lenni, hogy nincs benne gyerek. Csend és béke honol, nincsenek függönyök, takarítják az iskolát, csak egy-két dolog emlékeztet, hogy itt naponta jártak be gyerekek.

“De az élet nem csak játék és mese…” Tegnap azzal foglalkoztam egy órát, hogy próbáljam megérteni a szociális ellátórendszer furcsaságait. Egészen elképesztő számomra, hogy ha valaki az egyik kerülettől kapja a rendszeres gyermekvédelmi támogatását, de a másik kerületbe jár iskolába, akkor évközben igen, nyáron nem kaphatja meg ugyanazt a támogatást. A két kerület között miért más ez a fajta szociális rendelkezés, az egyikben külön meg kell kérni nyárra, a másikban azt mondják az nyárra is érvényes. Ráadásul a két kerület mutogat egymásra, az egyik azt mondja ők adjanak igazolást, a másik azt mondja, hogy a másik adjon igazolást. S egyik sem ad, emiatt a gyerek nem mehet táborba, ráadásul mivel nem kerületi (bár a gyerek idejár iskolába, az édesanyja itt dolgozik (itt még halkan megsúgom, hogy a táborban), nem mehet csak a polgármester engedélyével a táborba, még akkor sem, ha nem kér kedvezményt, hanem teljes árat fizet.

Igen, beadhatná a másik kerület táborába, de egyedül neveli fél 6-ra kellene odavinnie, hogy 6-ra a munkahelyére érhessen.

Görgessük csak kicsit tovább. Nem engedik be a táborba a gyereket, nem tudja kire hagyni a 8 éves gyerekét, otthon kell maradnia. Ha nem megy dolgozni, kirúgják, nem tudja fizetni az albérletet, nem tud miből a gyerekének enni adni. Újra nem lesz lakása, a gyereket veszélyezteti, s akkor egyszer csak állami nevelésbe kerül, anyuka utcára, bármennyire is szereti a gyermekét.

Egészen elképesztő a rend és a humánum kapcsolata. Az empátia és a szabályok. A számok, adatok mögött megjelenik-e és hogyan jelenik meg az ember.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: