Lomtalanítás

Lomtalanítás van a környéken. Engem különösebben nem zavar ez, híve vagyok annak hogy néha körbe kell néznünk magunk körül és magunkban is, hogy mi az, ami el kell engedni, lomtalanítani kell. Azt se nagyon értettem, hogy miért büntetik a lomosokat, s ha valaki elviszi a lomokat, kicsit azért se, mert főiskolásként mi is így szereztünk bútorokat az albérletünkbe. Azonban tegnapra, mint minden évben újra és újra, kezdtem megérteni, hogy miért is zavar ez néha embereket.

Egyrészt nem tudom voltatok-e ilyenek már a közelében, ez egy kicsi tér, ahol van némi fa, de igazán nem sok. Mi pont rálátunk ere a térre az ablakból, sőt hang és kicsit testközelből is élvezzük ezt. Egy héttel lomtalanítás  előtt kezdődik a rakodás. Egyrészt a tér egyik sarkán, de aztán valahogy az egész tele lesz, mert nem folytatnak egy kupacot, hanem mindenki oda rakja le, ahol neki a legkézenfekvőbb.

Aztán 3-4 nappal a lomok elszállítása előtt a kerületet, de hát ezt a teret biztosan ellepik a Lomos családok, akik kisebb fészket építenek ki a lomhalmaz közepén. Pont aon gondolkodtam, hogy még egy kis áram és teljes a bungaló érzés, komolyan csak már a török, brazil sorozatok hiányoznak a háttérből. Gyakran egész délután szól a zene.  Innentől elindul egy téri családi élet, ami nem kicsit hangos.

Sasszemként figyelik, hogy mit dobnak ki az emberek, s ha olyat látnak azt talán még a kezedből is kirántják, de inkább jellemzően alig 1-2 másodpercig van a halmon, s már valahova a bungalóba beépítették oldalfalnak, ülőkének, de lehet csak egy támasztéknak. Kicsit olyan, mint a kaja a földön, ha 5 másodpercig van megehető szabály, mintha sietnének vele, nehogy tovább legyen ott 1 perccel is. Megmondom őszintén, amikor kifelé tartasz és eleve vizslatják, hogy mit teszek le, hirtelen elkap az az érzés, hogy biztosan meg akarok-e szabadulni tőle, el akarom-e engedni. Egyébként tök érdekes, mert ha csak kiviszem, lerakom nincs ilyen érzésem.

A jófej lomtalanító persze próbál szépen, intelligensen pakolni 1-2 napig, aztán amikor elindult az áradat, már nincs ilyen érzés senkiben, s ráadásul, valahogy az egész el kezd csúszni – málni, szétfolyni. Mindenki keres, kutat, iderak és odarak. Az egy négyzetméternyi lomból lesz három, mert mindenki csak egy dolgot rak kicsit arrébb. És terjeszkedik és terjeszkedik…

Tegnap egyszer csak idefordult egy úriember rengeteg könyvvel az autójába, s úgy rakta e a cuccokat, hogy minden könyv hátsó lapját kitépte. Én feltételezem azért, hogy ne adják el újra. Kicsit értettem is, hogy miért csinálja, kicsit meg, miért is fák ez nekem. De valószínű, hogy a “ne az én holmimból gazdagodjanak meg” elv érvényesült nála. Joga van, teheti, s nyilván számomra aztán joga van annak is, hogy megkeresd a lapokat, összeragaszd és akár elolvasd, akár eladd.

De ezek a napközbeni szösszeneteket, semmik ahhoz képest, ami 7 óra magasságában kezdődik. Akkor kezdődik az értékes cuccok elszállítása. Innentől egy 3 órás, családi perpatvaron túl, végig kell élni, hogy szétvernek, összetörnek, kalapálnak, üvöltve rakodnak, elmegy az autó…s kezdődik elölről.  Közben a gyerekek sikítanak a nagymamáért, az édesanyjukért, hangosan kvaterkáznak az ablakok alatt.

Éjjelre sem marad ez őrizetlenül. Folyamatosan itt vannak és vigyáznak egyrészt a már megtalált, értékesnek ítélt lomokra, másrészt hátha valaki éjszaka hoz valami értékeset és gyorsan lecsapnak rá. előttünk ez a placc egy értékes placc. Gondolom ezért is van az esti őrzés is, mondjuk ki gyakran éjszaka mulatás van valahogy telnie kell a csillagok alatt töltött éjszakának.

Kívülről így látszik ez a lomtalanítás, aztán, hogy ez belülről, hogy van azt csak ők tudják. Van egy olyan érzésem, fél füllel hallott mondatokból, hogy itt is fel vannak osztva a területek családok között, komoly harcok mennek utcákért, terekért. Nem véletlenül vannak az őrzők, a figyelők, a gyűjtők….. De ezt a hierarchiát talán, egyszer, majd egy riporter kideríti, szerintem nem egy rossz téma oknyomozásra és nahát szociofotók készítésére sem…

Kép forrása: http://www.24.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: