Olvastam

Olvastam tegnap Tari Annamária Z generáció című könyvét (tudom már egyszer olvastam, de akkor abbamaradt). Néhány tegnapi engem megfogós gondolat:

2011-ben a Columbia Egyetem készített egy felmérést a Google, mint internetes kereső memóriára gyakorolt hatásáról. A végső tényként azt állapították meg, hogy az emlékezés folyamatában megváltozott a szempontrendszer. Ahelyett, hogy a tényekre emlékeznénk, elsősorban arra emlékszünk, hogy hol fogjuk azokat megtalálni.

A múlt mindig jelen van, az emlékek ma már mindig elérhetőek. Kevésbé jellemző a „feledésbe merül”. Erre már nincs lehetőség, bármilyen információ, hír bármikor előkerülhet az internet, a nagy tároló kapacitású hordozókkal.

„Figyelj arra, hogy mit teszel közzé a Facebookon. Bármit csinálsz a jövőben, bármikor elővehetik és felhasználhatják ellened.” /Barack Obama/

Néhány évtizeddel ezelőtt még rengeteg időt és energiát, na meg pénzt kellett fektetni az emlékek megőrzésébe ma már megfordult, rengeteg időt, energiát és pénzt kell fektetni az emlékek kitörlésére, eltávolítására. Gondoljunk csak arra, hogy kitörlünk-e fényképeket?

A jövő munkavállalóinak potenciálisan kell számítaniuk arra és eyre fiatalabban gondolni rá, hogy miket osztanak meg magukon a közösségi oldalakon, hiszen ma már egy állásinterjú protokolljának része lehet, hogy rád keresnek a közösségi oldalakon.

Egy informatikai vezető szerint ma már egy internetes hírportál újságírójának nincs ideje arra, hogy ellenőrizze a forrás hitelességét, ez az olvasóra marad. A forráskritika hiánya és a kiélezett verseny odavezet, hogy ma már nem az számít, hogy igaz-e egy történet, hanem az, hogy érdekes-e.

Egy kutatás megállapította, hogy a rendszeresen agresszió közvetítő játékokat játszó gyermekek kétszer annyi agresszív cselekedetet mutattak a 3 és 6 hónap múlva, kortól, nemtől, kultúrától, neveléstől függetlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: