Fejlesztés????

Olvastam minap egy cikket arról, hogy az ombudsman jogsértőnek találta az SNI-s gyerekek ellátását jónéhány helyen, nem kapják meg a megfelelő mennyiségű és minőségű fejlesztést, nincsen megfelelő számú szakember sem. Az utazó gyógypedagógus hálózatoknál folyamatos a gyógypedagógus hiány, akik ott vannak próbának mindent megtenni, d az ő erejük is véges. Sokszor kerülnek abba a helyzetbe, hogy az ideális egyéni, esetleg kis csoportos fejlesztésből az lesz, hogy hat kisgyermek ül ott, különböző korosztályokból, sokszor különböző problémákkal.

De szerintem még rosszabb a helyzet a BTMN-s gyerekekkel, akiknek ráadásul sokszor nagyon súlyos tanulási problémáik vannak. Őket nem az utazó-gyógypedagógusi hálózat látja el, hanem az iskola fejlesztőpedagógusai, tanárai. Igen ám, de… S sajnos mindig van egy de, ami abból adódik hogy az iskola, aki nyíltan felvállalja, hogy foglalkozik ilyen gyerekekkel, s mindent meg tesz azért, hogy maximálisan minden segítséget megkapjanak, az nem kapja meg a megfelelő számú fejlesztő órát. Könyörögni kell egy státuszért, nem értik, hogy mire való az arizona szoba vagy az egyéni tanrend. Beszélhetünk itt integrációról, de azt csak úgy lehet, ha meg vannak a személyi, tárgyi feltételek. A tavalyi 5 fejlesztőből, ma már csak 3 engedélyezett van, a srácok nincsenek kevesebben, s év végére megnő a számuk, hiszen az elsősök problémái későbbi papírokat eredményeznek.

A BTMN-s tanulók nem számítanak, ők nem érnek 2 főt, ők csak úgy valahogy kapják meg azt a pluszt, amivel meg tudod segíteni a tanulási nehézségét, a saját büdzsédből, óraszámodból, státuszodból sajtold ki. Mit tudsz tenni? Nem lesz szakkör, hanem a fejlesztésre szánod ezeket az órákat, a pedagógusoknak több órát kiosztasz, hogy legyen státuszod fejlesztőre, így lehet, hogy napköziznek, tanulószobáznak a kollégák, mert akkor a délután ki van pipálva, nem kell rá egy külön ember, a fejlesztést pedagógusok végzik, de kérem szépen a fejlesztőpedagógus is egy szakma, amit persze meg lehet tanulni, de nem helyettesíthető a fényképész egy digitális géppel.

Kedvesek ott fönt, azért nagyon jó lenne, ha ezt is átgondolná valaki…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: