Facilitátori puffogás

Nagyon érdekes, amikor ugyanazt a  játékot rövid időn belül 2 helyen is lejátszod, és egészen más hatást érsz el. Az egyikben egy önfeledt játék, móka és kacagás, némi feladattudattal megfűszerezve. A másik egy célorientált feladattervezés konfliktusokkal, egymásnak feszüléssel, ráhagyássál, de óriási figyelemmel. A másodiknál én sem voltám annyira felszabadult talán nem is tudtam elengedni igazán, a reggeli történéseket. Nehezebb volt.

Hozzátartozik, hogy nyilván facilitátorként tudom fejben néhány gyakorlatról, hogy én hogyan csinálnám meg. Sokszor türelmetlenül figyelem még ennyi év után is, ha nem azt a megoldást csinálják, amit én kitaláltam, fogom a fejem, hogy nem, nem, nem, sőt még néha meg is magyarázom magamnak, hogy na az aztán biztosan nem fog sikerülni. Pedig pont az a feladatom, hogy ne tegyem, pont attól tapasztalati tanulás, hogy azt egyék meg, amit főztek, még akkor is, ha én fogom a fejem, hogy nem úgy kell paprikás krumplit főzni, de attól az még az lesz, csak másmilyen. S az én dolgom nem arról beszélgetni, hogy milyen a paprikás krumpli, hanem arról, hogy az hogyan készült el, milyen csoportfolyamatokon mentek végig. Mára megtanultam, hogy ne rázzam a fejem, ne vágjak pofákat az általam nem vizionált megoldásoknál, de belül sokszor dúlnak ám a viharok. Tisztán emlékszem az első gyerekfoglalkozásaimnál, ahogyan álltam és eleinte hangosan segítettem a megoldáshoz őket, vagy volt olyan, halkan odasúgtam valakinek (“Menj már oda mutasd meg nekik!), a következő fázisban pont úgy kérdeztem, hogy abból ki lehessen találni, aztán volt olyan, hogy pont úgy kérdeztem egy kiscsoportnál, akik pedzegették a megoldást, hogy tutira sikeres legyen a feladat. Ma már nem szólok, nincs gesztus, nincs mimika, csak kicsit belül puffogok, s keresem magamban, hogy én mit csesztem el a feladatmegadásában.

Ilyenkor szoktam azt mantrázni magamban, hogy a csoport nem abból tanul a legtöbbet, hogy sikeres feladatmegoldása lesz, hanem abból, hogy milyen folyamaton megy át.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: