Ördögi kör

Hajnal 4, lassan fél 5, lassan eljön az időpont, hogy indulnom kell. Öltözni, pakolni, s aztán vár egy szuper csapatépítő nap, valahol Győr környékén. Ebben a tanévben az első nap, amikor nem megyek be az iskolába. Az első nap, amikor valami mással töltöm a napot. Reggel belebotlottam egy cikkbe és azóta is azon kattogok. A cikk olvasása itt.

Imádom a munkám, elkötelezettje vagyok, de gyűlölöm, amikor csak falra hányt borsó, amit egy éve beszélek, amikor mindennap el kell mondanom azt, hogy ne verekedj, amikor azt érzem, hogy már nem akarom meghallgatni, hogy miért pankrációzott, vagy rúgta szét a szekrényt, hanem csak azt szeretném, hogy hagyja abba. S tudom, hogy valójában ő is ezt szeretné, de nem tudja működtetni saját magát, az őt körülvevő rendszert. De piszok nehéz látni a másikat, ahogy szenved, vagy látni a romló iskolai állagot, mert ő és még van sok-sok társa, az agressziót, a rombolást tudja megoldási mechanizmusként a benne lévő feszültség oldására.

Mostanában több eset kapcsán is megfogalmazódott bennem, hogy ezekkel a gyerekekkel kezdenünk kell valamit, s azt látom, hogy nem nagyon van rá kezelési módunk, nincsenek intézményeink, akik magatartás problémákkal küzdő gyerekekkel terápiás szinten foglalkoznának. Magánszférában lehet, hogy találunk ilyet, de állami intézmény szinten sokkal kevesebbet. Miközben ezeknek a gyerekeknek egy óriási, gigantikus segítségre lenne szükségük, addig a többinek is a jogai, a tanuláshoz való jogának védelmére is kellene valami megoldást találnunk. Nyilván nincs rendben, hogy egy-egy gyerek megveri folyamatosan az osztálytársait, nincs rendben, hogy félelemben tartja őket, s nincs rendben, hogy napi több tanítási óra elmegy a fegyelmezés miatt. Hol tudjuk előtérbe helyezni az ő jogaikat. S tudom gyermekvédelmi rendszer, egészségügyi hálózat szakértői rendszer, pszichológus, pszichiáter stb., de a helyzet még akkor is csak hónapok, évek alatt kerül abba a helyzetbe, hogy megoldások kezdenek kialakulni.

Egy helyzet kapcsán felhívtuk az ombudsman ügyvédjét, hogy mondják meg milyen lehetőségeink vannak. Megmondták. Oldja meg a bent lévő, több éve pályán lévő pedagógus, ezt tanulta, ez a dolga, azért van ott. Hát csak van az a helyzet, amit már nem tud az ott lévő pedagógus megoldani. Vagyis már csak utána tud intézkedni, már csak a következményeivel tud foglalkozni. Azt ugye senki nem gondolná, hogy az rendben, hogy xy csak a tanító néni mellett mozoghat, ergo nem játszhat a többiekkel, de akkor nem szocializálódik, pedig az segítene. Kaphatnánk segítséget, olyan gyógypedagógiai asszisztensekkel, akik árnyékként követik őt, s azokba a helyzetekbe beavatkoznak, de azt azért lássuk be, hogy egy normál iskola, normál osztályába és normál büdzséjébe, álláshelyeibe ez nem fér be.

Akkor mi is a megoldás?

A megoldás szerintem, hogy a gyermek tudjon kapni egy nagyon erős terápiás kezelést, biztonságos körülmények között, ahonnan vissza integrálódik az osztályába egy gyógypedagógiai asszisztens segítségével. Aki, ha lehetőség van rá, akkor el tudja majd engedni a kezét.  Nyilván ez pénz és idő. De megoldást kell találnunk, mindkét fél jogaira, mert most egy idő után az a megoldás, hogy fellázadnak a szülők, s ők tudnak olyan nyomást elérni, hogy magántanuló legyen, vagy betegállományba kerüljön vagy átrakja az intézmény egy másik osztályba, vagy a szülő végül fogja a gyermekét és elviszi egy másik iskolába. Ahol persze ugyanez lesz a helyzet! De a gyerek még mindig nem kapta meg azt a segítséget amire szüksége van, mondjuk az a csoport “megszabadult” tőle.

 

 

 

Ördögi kör” bejegyzéshez egy hozzászólás

Új írása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: