21 elefánt és a Brooklyn Bridge

A tegnap reggelemet azzal töltöttem, hogy fa elefánt figurákat kerestem a neten. Hogy miért is?

A Brookyn Bridge amerika legrégebbi függőhídja, amely összeköti Manhattan szigetét Brooklynnal New Yorkban. A terveket egy Roebling nevű tervező készítette, de sajnos a helyszíni méréseknél megsérült, amputálni kellett a lábujjait, majd néhány hét múlva tetanuszban meghalt. A fia vezetésével kezdődött meg az építkezés 1870 januárjában, majd ő keszonbetegségben lebénult és a felesége vette át a közvetítő szerepét a férje és az építőmérnökök között.

1883. május 24-én adták át a hidat, természetesen az első lépéseket a feleség (Emily) tette meg az akkori amerikai elnökkel, Chester A. Artur-ral. Aznap 1800 jármű és 150.300 gyalogos ment át a hídon. A történet pikkantériája, hogy egy héttel a megnyitó után pánik tört ki a hídon, mert valaki elterjesztette, hogy le fog szakadni, 12 embert tapostak agyon. 

1884 május 5-én viszont P.T Barnum cirkusztulajdonos eloszlatta ezeket a kétségeket, ugyanis az előadása reklámozására, illetve a kétségek eloszlatása véget 21 afrikai elefántot vezetett át a hídon. Ezzel Jumbo a “fő”elefánt az egyik leghíresebb elefánttá vált a világon.”

A történet valós és két remek gyakorlatot is tudok hozzá. Egyrészt hidat bármiből építhetnek a srácok, a lényeg, hogy meghatározott magasságú legyen, elférjen rajta 21 elefánt, és el is bírja a 21 elefántot a híd. Szerintem különösen izgalmas lehet ez spagettiből.

Aztán persze ezt továbbfejlesztve ki lehet próbálni, hogy úgy építsék meg a hidat, hogy a főmérnök irányítja a “feleséget”, s a feleség a közvetítő az építőmérnökök felé, s mindezt meg lehet spékelni azzal, ha van egy munkás csoport, aki pedig valójában épít. Ha kész, akkor jöhet a 21 elefánt.

Ugye világos miért is kerestem 21 db elefántot…

brooklyn bridge

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: