#metoo kampány kapcsán

#metoo kampány…

A kisebb gyerekeknél, de nagyobbaknál is előfordul, hogy a fiúk hátulról, szexuális mozdulatokat imitálva “játszanak” a lányokkal. S nem csak úgy, hanem durván. Nincs rendben valami ezzel a játékkal, annak ellenére, hogy a nemi érésük egyik természetes lépcsője a papás- mamás. Mert azért az ovisok többsége átesik a kukipunci mutogatáson, sok-sok ovis, bölcsis szerelem van, általában az alsóban elcsattan az első “csók”, s a járás jele, hogy kézenfogva sétálnak ki a kettessorba az udvarra vagy az ebédlőbe, miközben egész nap nem is szólnak egymáshoz.  DE, s szerintem van egy hatalmas DE. Ezekről a kiscsajokról kiderült, hogy egy éve történik meg ez velük szinte nap, mint nap, s majdnem minden lánnyal az osztályból. Soha, senkinek nem szóltak róla, s abszolút egy játéknak tekintették. Az ő kis elméjükbe már bele égett az, hogy ez rendben van. A fiúk ilyenfajta visselkedése rendben van. Rendben van, hogy megfogja a cicijét, vagy a fenekét, hiszen ez csak egy játék. S nem szól, még ha kellemetlenek érzi, akkor is természetesnek veszi, el kell tűrni, hiszen ők most ezt játsszák. Nem szól a suliban, nem szól otthon, mert ez a természetes, a “fiúk hülye játéka”. S itt a baj! Hogy 9 éves korukra már természetes, hogy velük ezt tehetik, ezt csinálhatják, ez csak egy természetes játék, még szólni sem érdemes miatta, mint amikor meghúzogatják a lányok copfját.

S látják, mindennap látnak ilyen reklámokat, ilyen filmjeleneteket. Már nem tudsz úgy megnézni egy videót, hogy ne bukkanjon fel valami ilyesmi. Túl hamar kapnak számukra feldolgozhatatlan információkat, túl hamar jutnak olyan tudás birtokába, amit a fejükben helyre kell rakni. Nem lehet azt mondani, hogy majd nem néznek tv-t, meg videót, meg médiát. Törekedjünk, hogy kevesebbet, de már megtiltani nem lehet, beszélgetni lehet arról, hogy ott mi történik, s az hogyan van, hogyan álljon hozzá, hogyan beszéljen róla, hogy ér nemet mondani…

Beszélni kell, beszélni kell róla, egyre kisebb korban, egyre kisebb gyerekekkel, sőt azt gondolom, hogy elsősorban szülő tréning kellene, ahol beszélgetnek kicsi babák szüleivel arról, hogy hogyan beszélgessen később a gyerekével a testiségről, a saját testéről, az oké érintésekről, a szexualitásról. Valahonnan el kell kezdeni, s a rossz társadalmi mintákat, a felnövekvő generáció (utálom ezt a szót, de leírom) edukálásával lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: