Még, hogy nincs tanárhiány

El nem tudom képzelni ki az, aki azt állítja, hogy Magyarországon ebben a pillanatban nincs tanárhiány. Inkább azt mondanám, hogy ebben a pillanatban van-e olyan iskola ma Magyarországon, ahol nincs tanárhiány. Így október végére nálunk egyszercsak lett matek tanár, meg földrajzos, de volt egy pillanat, amikor 120 órát kellett helyettesíteni. ehhez hozzájöttek a betegek, gy-egy vírusosabb szezonban, anyanapokkal tűzdelve 3-4 ember. Akkor kicsit szorozzunk még, jó esetben is ez még 66 óra, azaz egy iskolában 186 órát jelent. HETENTE. A legjobb esetben is 3 vagy 4 óra helyettesítés. HETENTE. Esetleg egy másik osztályban vagy másik tantárggyal küzdve. Az rengeteg. Főleg, ha heteken keresztül történik ez, s zombiként sétálgatnak már a pedagógusok a folyosón, s nem mernek a helyettesítés felé sétálni, mert újabb és újabb csapások érik nincs fellélegzés. S hát ugye azért ezt a műfajt, mint helyettesítés, senki sem kedveli. A gyerekek sem veszik annyira halálosan komolyan, nem indul el egy folyamat az osztály munkájában.

Nyilván mindenki megpróbálja minimalizálni a károsodást, s azt mondani, hogy rendben van, a helyzeten nem tudunk változtatni, hozzuk ki belőle a legjobbat pl. állandóan ugyanaz megy be helyettesíteni vagy valamelyik másik, ugyanolyan szakos óravázlatokat készít és a kollégák azt tanítják le, nyelvoktatásnál gyakori a két csoport összevonása, napközinél a szétosztás. Nem sok lehetőséged van. Állsz némán a szülők előtt és csak helyeselni tudsz, hogy tudjuk, pontosan tudjuk, sajnáljuk, nem tudunk mit tenni. Lassan az lesz a jó iskola ismérve, hogy megvan-e az összes tanár.

S már a felvételnél sem szempont, hogy ki jön, alkalmas-e a feladatra, mert a gyengébb is jobb annál, mint hogy saját kollégáinkat purcantjuk ki. Akkor van némi esélyed, ha többen jelentkeznek. De például matek szakosra lecsapsz bárki is az, bármilyen tapasztalatokkal is jön. Nincs más választásod, vagy egész évben nem lesz  pedagógusod.Lassan a dilettánsok országa leszünk, mondta az egyik barátom. Ennyire talán még nem éles a helyzet, de a szakemberek lassan elvándorolnak a pályáról, s belekényszerülsz abba a helyzetbe, hogy kénytelen vagy felvenni a Te iskoládban a kevésbé érvényesülő vagy a Te pedagógiai céljaiddal kevésbé azonosuló pedagógust is. Példaként csak annyi, hogy én szeretem azokat a pedagógusokat, akik más, alternatív módszereket használnak, színesítik az órát (hiszem, hogy ezekkel nem csak tudást, hanem szociális kompetenciákat is lehet fejleszteni), kevésbé szempont ez a felvételnél, akkor, amikor ő az egyetlen jelentkező és 2 hónapja nincs az az óra normálisan megtartva.

S hát ehhez még tegyük hozzá, a törvények nem megengedőek. Nem oszthatom magamra a gázos osztály matematikáját, hiszen nincsen szakom, de persze helyettesítésre kiírhatsz engem vagy bemehet a biológia szakos. Nem oszthatunk ki technikát a napközisnek, mert nincsen szakja hozzá (legyen félállású), inkább menjen be a biológia tanár és helyettesítsen. Nem oszthatunk fizikásnak ötödikes matematikát, mert nincs matematika szakja, nincs szakképzettsége (mellékesen biztos a helyettesítő töri tanárnak van), hanem inkább legyen félállású, mert ennyi órát tudunk adni. A törvény ezt írja elő, semmi törvénytelen, jogtalan nincs ebben. Persze-persze benne van a hol van itt a gyerek kérdés, de ez ma már a törvényalkotók, hivatalok szintjén nem szükséges kérdés. Táblák, sorok, excellek, feladatok, jogszabályok, rendeletek….

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: