Otthon tanulás..de hogyan álljunk hozzá?

Napok óta kavarognak bennem a gondolatok, érzések. Helyes, felelősségteljes döntéseket hozni, miközben ne kezdjek el rettegni, pánikolni, miközben éljem tovább az egyébként magányos kis életem. Próbálok racionalizálni, megérteni, elfogadni, alkalmazkodni. De ma reggel, elszakadt a cérna…

Értem. Bezárjuk. Ezért küzdöttünk, akartuk… De akkor most álljunk bele, és kezdjünk rajta dolgozni, gondolkodni, ne nyávogjunk azon, hogy hogyan lesz, s azonnal a nemtetszés üzemmódra kapcsolunk. Ennek most nem itt van a helye. Most cselekedni kell… 

Most az a helyzet van, hogy nekünk kell kitalálni hogyan lesz az a homeschooling, ne várjuk a csodát felsőbb szintről. A kormány ezt mondta, s most karba tett kézzel várjuk, hogy na akkor küldjenek cuccokat. Persze ez jó lenne, ha így lenne, de más alternatív megoldásokban is kell gondolkodnunk. (Most olvastam az egyik oldalon, hogy használjuk, mert minden családban van legalább egy tablet vagy egy telefon. Szerintem nincs, szerintem internet sincs mindenhol.)

  • legyen kirakva a napi tananyag az iskola külső hirdetőtáblájára,
  • a helyi televíziókban adják le a napi tananyagot,
  • legyen telefonos csatárlánc a szülők között (mindig csak egy embert hívjunk fel)
  • a gyerek egy dokumentumban kapja meg mi a feladat (ne minden tanár küldözgessen mindenfélét)
  • nekem még egy olyan eretnek gondolat is eszembejutott, hogy valamelyik gyerekcsatornán, ha központilag meg tudnánk határozni, hogy mi az anyag erre a két hétre (tananyagtól független), akkor kaphatnák a feladatokat, abban az 1-2 órában lehetne hozzákapcsolni filmeket stb. és kaphatnának feladatokat is benne (tv, azért nagyon sok helyen van)
  • rádiófrekvenciát is lehetne, ahol lenne kicsiknek sáv, nagyobbaknak, középiskolásoknak
  • projektekben gondolkodjunk, ne tananyagokban. Legyen téma a középkor, az ókori róma, az étkezési szokások, otthoni főző projektek stb.

Sok kérdés az, amit át kell gondolni, nem nekünk, kormányzati szinten. pl. Mi lesz azokkal a gyerekekkel, akikre nem tudnak otthon vigyázni? (Pedig lesz ilyen, nem is kevés. S fontos lenne nem a nagyszülőkre bízni, akik sokszor már a veszélyeztetett korosztályba tartoznak.) Legyenek kisebb napközik, klubok, ahova bevihetik szülők a gyermekeiket? De hol? A iskolában? A művelődési házakban? A tanodákban? Ki fog rájuk vigyázni? Ki tanítja őket? A pedagógus honnan irányít? Neki be kell menni dolgozni? Ha igen, akkor ott van-e annyi eszköz, amivel tudnak dolgozni vagy otthon elérhetőbb? Stb.

Lássuk be azt is, hogy a kamaszok, a hátrányos helyzetű gyerekek rábírása az otthoni tanulásra nem lesz kis feladat. Az érettségiző fog tanulni, ha nem az már az ő felelőssége, talán érzi, látja, tudja. A kisebbeknél, ez egy kitörő boldogság, NINCS SULI! SZÜNET VAN! S lássuk be ezt mi is így csináltuk volna annak idején. Fogjuk fel úgy, hogy ez egy 2-3 hetes betegség? De hát mégiscsak jó lenne, ha foglalkozna valamivel, s nem unatkozna. Mert ugye azt tudjuk, hogy az unatkozás vége lesz a baj! Szóval mégiscsak kellene kapniuk érdekes, őket érdeklő feladatokat, amikkel motiválhatóak.

S hát ne felejtsük el hogy ez az egész csak akkor fog működni, ha bízunk a szülőkben, gyerekekben, abban, hogy meg tudják csinálni, abban hogy a tapasztalataikat meg tudják élni. Hinnünk kell, hogy a tapasztalatszerzésnek van most itt az ideje, hogy otthon meg tudnak sok mindent oldani, a tapasztalatokat meg tudják szerezni. Át kell állítanunk a fejünkben azt a gombot, ami eddig a tanításról szólt. Azt hogy mi adjuk át a tudást, arra, hogy mi terelgetjük őket abban, hogy megszerezzék a tudást. Tudom, hogy ez nagyon nehéz, s nem erre vagyunk szocializálva, de mégis ez a feladat.

Itt az alkalom drága pedagógustársaim, hogy lépjünk ki a hagyományos keretekből, gondolkodjunk máshogy!!! 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt szereti: